Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bezuinigingen kinderopvangtoeslag slechte invloed op kwaliteit

Bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag hebben een negatief effect gehad op de kwaliteit van kinderopvang.
Het CPB stelt dat beleidsmakers de effecten op kwaliteit beter moeten meewegen bij hun beleidsbeslissingen.
Het CPB stelt dat beleidsmakers de effecten op kwaliteit beter moeten meewegen bij hun beleidsbeslissingen. - Foto: Free Images

Dit meldt het CPB in een onlangs gepubliceerde ‘Discussion Paper’, aldus Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). Dit bevestigt volgens BK dat investeren in kinderopvang loont, aldus het CPB. Het CPB baseert zich hierbij op Pre-COOL onderzoek uit de jaren 2010 tot en met 2012, de periode waarin de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag werden ingezet.

Verband bezuiniging en kwaliteit

Op basis van het Pre-COOL-onderzoek is door het CPB onderzoek gedaan naar het verband tussen de kinderopvangtoeslag en de kwaliteit van de kinderopvang. Daarbij is ook een vergelijking gemaakt tussen peuterspeelzaalwerk (als controlegroep) en dagopvang. Conclusie van het Engelstalige onderzoek is dat er empirisch bewijs is dat bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag een negatief effect heeft op de kwaliteit van kinderopvang.

Financiële situatie onder druk

Het CPB sluit haar onderzoek af met de woorden dat beleidsmakers de effecten op kwaliteit beter moeten meewegen bij hun beleidsbeslissingen. De bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag hebben de financiële situatie in de kinderopvangsector onder druk gezet. Daardoor is de slagkracht om verder te investeren in kwaliteit in de kinderopvangsector verdwenen.

‘Investeren in kinderopvang loont’

Het kabinet overweegt om 250 miljoen euro extra ter beschikking te stellen voor de kinderopvangtoeslag. Dit zou een gedeeltelijke reparatie zijn van het budget na jaren van bezuinigen. Brancheorganisatie Kinderopvang juicht dit voornemen zeer toe en hoopt dat het kabinet dit voornemen waarmaakt. Investeren in kinderopvang is belangrijk voor kinderen, zo betoogt ook het CPB in de Discussion Paper. Zo wordt kinderen de ruimte gegeven om gebruik te maken van kindvoorzieningen die hen ondersteunen in hun ontwikkeling.

Toen een aantal jaar geleden bekend werd dat de kinderopvangtoeslag fors naar beneden zou gaan, gingen ouders direct op zoek naar alternatieven. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Ik ben het helemaal eens met Patrick Ja de grote organisatie bezuinigen vaak op de verkeerde manier volgens mij komt dat ook omdat ze weten wij krijgen toch wel kinderen want we zijn bekend. Toch vind ik het wel vreemd dat de kwaliteid achteruit is gegaan je zou toch zeggen dat juist in deze periode we extra moeite doen om nieuwe klanten binnen te krijgen en klanten die wel al hebben vast te houden.  En inderdaad kinderopvang doe je met heel je hard, of zoals ik het laatst verwoorde ‘ik wil goede kinderopvang leveren ik hoef er niet rijk van te worden’ Ik heb zelf 16 kindplaatsen per dag maar wat mij betreft hoeven die niet allemaal vol te komen. Iets meer kinderen dan nu zou leuk zijn zowel voor de kinderen als voor mij als ondernemer. Wij bieden veel extra,s die de grote ondernemer niet bied nu moet de klant ons nog weten te vinden.

  2. Lees alle reacties
  3. Wauw,wat een prachtige reactie, ik ben het helemaal met u eens ,Ik zie  nog steeds de meerwaarde van de grote ‘ investeerdersparaplu’ boven de pedagogisch  medewerkers niet. 
    Ik ben blij dat het met u goed gaat, mooi zo doorgaan want idd werken in de kinderopvang doe je met je hart! 

  4. Bezuinigingen op de kinderopvang hoeven niet persé een negatieve uitwerking te hebben op de kwaliteit. Prio 1 moet altijd juist de kwaliteit en daarmee de kinderen zijn. De markt wordt steeds meer beheerst door grote partijen waar investeerders het scepter zwaaien. Als er dan bezuinigd moet worden, wordt er per saldo niet bezuinigd op de portemonnaie van die investeerders maar wel op de uitgaven die zorgen voor dat stukje extra kwaliteit. Ik als relatief kleine ondernemer heb net als alle ouders de broekriem aangehaald en juist door niet te bezuinigen op investeringen in kwaliteit , heb ik me in deze voor elke kinderopvangorganisatie moeilijke tijd weten te onderscheiden en heb ik altijd een bezettingsgraad gehouden waar menigeen jaloers op is.

    Werken in de kinderopvang doe je vooral met je hart en minder met je portemonnaie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.