Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen kinderopvang nog niet van de baan

Begrotingsakkoord

Nieuwe bezuinigingen op de kinderopvangsector zijn nog niet helemaal afgewend in het begrotingsakkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de Christenunie. De bezuinigingen op het passend onderwijs worden wel voor een deel (met 100 miljoen euro) teruggedraaid, zo is te lezen in het concept stabiliteitsprogramma.

Handtekeningen GroenLinks
Vertegenwoordigers van de kinderopvangsector en een aantal PvdA-Kamerleden richten hun vragen nu vooral op GroenLinks en D66, partijen die meestal opkomen voor de belangen van de kinderopvang. Zoals Kamerlid Marriet Hamer op Twitter opmerkte: ‘Groen Links laat bezuinigingen kinderopvang gewoon lopen. Wat doen we dan met al die opgehaalde handtekeningen? #Zonde’. Jolande Sap (GroenLinks) heeft beloofd zich na de verkiezingen in september hard te maken voor de kinderopvang om nieuwe bezuinigingen te voorkomen. 

Nullijn leerkrachten
Sap benadrukt dat het akkoord wat haar betreft nog niet sociaal en groen genoeg is ‘maar we hebben een boel kunnen terugdraaien.’ Een belangrijke wijziging ten opzichte van het oorsponkelijke plan is het vervallen van 100 miljoen euro bezuinigingen op passend onderwijs. Ook is besloten om 75 miljoen euro te investeren om de kwaliteit van leraren en schoolleiders te versterken. De salarissen van leraren zullen de komende twee jaar niet stijgen. Agnes Jongerius van FNV is fel tegen deze nullijn: ‘De onderwijzers, politieagenten en brandweermannen kregen al twee jaar geen cent erbij’.

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.