Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegen 0-4 jaar: wat zeggen buitenlandse richtlijnen?

De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld die aangeven hoeveel kinderen van 4-18 jaar moeten bewegen om gezond te blijven. Maar over jongere kinderen zeggen die Beweegrichtlijnen niets. Wat zeggen buitenlandse beweegrichtlijnen voor kinderen van 0-4 jaar?
AdobeStock

Voldoende en afwisselend spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Hoeveel kinderen vanaf 4 jaar zouden moeten bewegen, lees je in de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Door gebrek aan onderzoek geven de Beweegrichtlijnen geen advies voor kinderen onder de 4 jaar. Voor die kinderen zegt de Gezondheidsraad alleen dat het belangrijk is dat ze ‘gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren’.

Richtlijnen uit buitenland

Andere landen, zoals AustraliëBelgiëCanadaDuitslandNieuw-ZeelandVerenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika hebben wél richtlijnen opgesteld voor kinderen van 0-4 jaar. Het Kenniscentrum Sport heeft deze adviezen op een rij gezet.

Bewegen 0-1 jaar

Voor kinderen onder de 1 jaar raden de landen kort gezegd het volgende aan:

  • Laat kinderen onder de 1 jaar niet lang achter elkaar stilzitten. Laat kinderen tussen het zitten door steeds even bewegen.
  • Laat kinderen onder de 1 jaar meerdere keren per dag op een actieve en gevarieerde manier bewegen.
  • Zet de kinderen zo min mogelijk in stoeltjes of zitjes die de vrijheid van bewegen beperken.
  • Bevorder voor deze kinderen vooral spelen op de grond.

Bewegen 1-4 jaar

Voor kinderen ouder dan 1 jaar adviseren de beweegrichtlijnen van alle landen om de kinderen minimaal 3 uur per dag actief te laten bewegen. Meer is nog beter. De activiteiten moeten verspreid worden over de dag en gevarieerd zijn. Kinderen tussen 3-5 jaar zouden 1 van de 3 uur erg actief/intensief in beweging moeten zijn.

Slapen

Sommige landen geven ook advies over het aantal slaapuren en slaaptijden. De richtlijnen geven aan dat kinderen van 0-3 maanden ongeveer 14-17 uur per dag moeten slapen en kinderen van 4-11 maanden 12-16 uur per dag. Dit is inclusief de dutjes die de kinderen overdag doen. Kinderen van 1 en 2 jaar zouden 11-14 uur per dag moeten slapen (inclusief dutjes) en kinderen van 3 en 4 jaar zouden 10-13 uur per dag moeten slapen (mag inclusief dutjes zijn). Voor kinderen van 1-4 jaar geldt ook dat zij op consequente tijden moeten slapen en weer gewekt moeten worden.

Beeldschermgebruik

Alle landen raden aan om kinderen onder de 2 jaar geen beeldschermtijd te geven. Daarna zouden kinderen maximaal 1 uur per dag achter een scherm mogen doorbrengen. Duitsland is daar nog strenger in. Dat land schrijft voor om kinderen pas vanaf 4 jaar beeldschermtijd te geven. Daarna zouden kinderen tot 6 jaar maximaal een half uur per dag achter een scherm mogen zitten.

Ontwikkeling richtlijn 0-4 jaar

Omdat er nu geen Beweegrichtlijn voor kinderen onder de 4 jaar zijn, zet het Kenniscentrum Sport zich samen met partners uit wetenschap en praktijk in voor het ontwikkelen van een Nederlandse richtlijn. Daarmee krijgen ouders en professionals houvast hoeveel en op welke wijze lichamelijke activiteit gestimuleerd moet worden voor een goede motorische ontwikkeling en groei.

Lees ook: Pedagogisch medewerkers zien steeds vaker peuters met een ongezond gewicht. Kinderopvangorganisatie Impuls doet daarom mee aan een programma binnen het project PreSchool@HealthyWeight van de Hogeschool van Amsterdam. De pm’ers leren daar hoe ze een gezonde leefstijl bij kinderen en ouders kunnen bevorderen en peuters gezond laten bewegen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.