Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Betrek kinderopvang bij pilots peuters

De kinderopvangorganisaties van KIK (Kwaliteit in Kinderopvang) hebben minister Marja van Bijsterveldt allerlei vragen voorgelegd over haar plan om peuters met een taalachterstand naar het basisonderwijs te sturen. Hamvraag is eigenlijk waarom de kinderopvangsector, met veel exeprtise in huis als het om deze leeftijdsgroep gaat, nooit is benaderd om mee te denken met deze plannen.

Niet kostenbesparend
‘De kinderopvang had ook voorstellen kunnen doen om in de nabije toekomst met extra aanbod te komen dat voldoet aan de eisen van de minister. Is het niet vreemd dat de branche die als geen ander ervaring heeft met 2,5 -jarigen, niet betrokken is in de plannen?’ aldus één van de opmerkingen in de brief aan de minister. De kinderopvangorganisaties, aangesloten bij KIK maken zich ook druk om het kostenplaatje die volgens hen op ten minste 500 miljoen euro komt te liggen (huisvesting op scholen moet worden aangepast, leerkrachten moeten worden bijgeschoold). Zij denken dat een dergelijke impuls in de kinderopvang, waar de infrastructuur al is ingericht op 2,5 – jarigen, minstens 60 miljoen euro goedkoper zal zijn.

Zijn Deense kinderen dommer?
Daarnaast hebben ze hun reserves over de uitwerking van het plan. Is vijf ochtend per week haalbaar voor een peuter? Zijn kinderen op deze leeftijd überhaupt al toe aan prestatiegericht leren? Als voorbeeld noemen ze kinderen in Denemarken die pas vanaf hun zevende naar school gaan. Hebben zij een minder succesvolle schoolcarrière? Lopen ze een blijvende achterstand op?

Kennis aanwezig in kinderopvang en peuterspeelzaalwerk
Tot slot roept KIK de minister op om de kinderopvang vanaf nu te betrekken in de pilots omdat er in deze sector al kennis in huis is als het om het spelenderwijs leren van peuters gaat. Er wordt al jaren gewerkt met VVE-programma’s voor peuters met een achterstand, ‘benut de ervaring en bouw deze vanuit de bestaande voorzieningen uit. Maak gebruik van de voorzieningen binnen de kinderopvang waar de juiste setting al aanwezig is voor jonge kinderen.

4 REACTIES

 1. In Enschede zijn we heel goed bezig. Zowel de peuterspeelzalen als de kinderopvang hebben allemaal leidsters die VVE. gecertificeerd zijn. Waarom moet hetdan n u terug naar het basisonderwijs. Er is hier al zoveel geld uitgegeven waarom moet het wiel dan nu weer op nieuw worden uitgevonden.
  Benut onze ervaring wij hebben de kindjes al vanaf hun geboorte en zien gelijk als een kind een taalachterstand heeft en kunne daar gelijk op inspringen.

 2. Lees alle reacties
 3. mijn peuterspeelzaal zit in een school gebouw naast de groepen 1 en 2. Dagelijks spelen we samen en zien we elkaar en soms zien we dat een kindje van bijna 4 bij ons is uitgespeeld en toe is aan een nieuwe uitdaging maar het heeft dan wel 1 1/2 jaar spelenderwijs bij ons de taal en alle andere dingen geleerd die ze straks op school nodig hebben. Zoals zindelijk worden, jas aan en uit doen en even zonder pappa en mamma te zijn.

 4. Ik heb er niets van begrepen; Peuters met 2.5 jaar al naar school. Vanaf dat ze op een school zitten moeten ze tegenwoordig al zo veel. Prestatie, prestatie, prestatie het is allemaal zoveel en heel anders dan toen wij als kinderen naar school gingen. Waar is het blijven van een kind gebleven. Belachelijk dus dat ze met 2.5 jaar al naar school straks kunnen.
  Dit is helemaal achterlijk als je weet dat we juist zo bezig zijn met VVE invoeren en dat dan op zijn beloop wordt gelaten vanwege een nieuw systeem. Bedenk dan niet iets nieuws maar verbeter hetgeen wat er nu is!

 5. Ook wij bij Kindercentrum Belle Fleur stonden we met onze oren te klapperen. Taalonderwijs voor peuters op het basisonderwijs! Waar zijn ze mee bezig bij de overheid. De BKK subsidie is een investering van de overheid waar wij nu al enige jaren met plezier gebruik van maken. Miljoenen euro’s de afgelopen twee jaar voor extra opleiding van medewerkers in heel nederland. Niet te vergeten dat 16 medewerksters van BF en feitelijk van andere organisaties in Nederland een VVsterk cursus hebben bijgewoond van 6 tot 8 bijeenkomsten. Ook betaald uit een subsidiepot door de overheid. Aankomend jaar gaat er een vervolg cursus starten en tevens gaan onze leidinggevende deze VVsterk cursus gespecialiseerd voor managers volgen! Via edux gaan onze mensen nu naar taal stimuleringscursussen op maat! Kindercentra hebben dus de expertise en de faciliteiten mogelijkheden mogelijk in samenwerking met pabo afgestudeerde in huis! Want een pabo afgestudeerde heeft zich gespecialiseerd op kinderen vn 4 t/m 12 jaar!
  Bezuinigingen doorvoeren in de kinderopvang en langs de andere kant onnodig iljoenen investeren in het onderwijs! Iemand heeft hier zijn huiswerk niet goed gedaan!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.