Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere gastouderopvang door minder familie-opvang

Na jaren van het versterken van toezicht op gastouderopvang, het voorkomen van fraude en het beheersen van kosten is het nu tijd om te kijken naar een kwaliteitsverbetering van gastouderopvang.
Professionele gastouderopvang.jpg
Foto: Fotolia

Dit zegt minister Asscher van Sociale Zaken. Hij denkt dat het uitsluiten van familie-opvang voor kinderopvangtoeslag kan leiden tot meer kwaliteit in de gastouderopvang.

Beleidsdoorlichting

Dit is te lezen in de beleidsdoorlichting Kinderopvang. In de doorlichting keken medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken terug op de inzet van, in dit geval, de kinderopvang in de afgelopen periode en wat daarvan de betekenis is voor de toekomst. Hoogleraar Economie Janneke Plantenga (Universiteit Utrecht) heeft de beleidsdoorlichting uitgevoerd.

Professionaliteit

De minister benadrukt dat gastouderopvang een plaats heeft in het kinderopvangstelsel. Ouders vinden het een prettig, kleinschalig en flexibel alternatief. In krimpregio’s kan gastouderopvang een alternatief zijn voor opvang op grotere afstand. Maar de kwaliteit en begeleiding van gastouders in Nederland scoort in internationaal perspectief in de middenmoot, aldus de beleidsdoorlichting. Nederlandse gastouders blijken zelden tot nooit over hun vak te praten met andere professionals.

Gastouderbureaus

Het is daarom nu tijd om, zoals minister Asscher dat noemt ‘na de uittrilperiode van 2012-2015’ te kijken hoe de gastouderopvang verder ontwikkeld moet worden. Waar de reguliere kinderopvang de laatste jaren sterk heeft ingezet op professionalisering en modernisering, lag de focus in der gastouderopvang elders. Het kabinet wil dat individuele gastouders zich verder moeten kunnen professionaliseren. De rol van gastouderbureaus kan hierin groter zijn dan die nu is. In het buitenland zijn hier goede voorbeelden van. In overleg met veldpartijen wil het kabinet een aanpak ontwikkelen voor een betere begeleiding van gastouders.

Opa- en oma-opvang

Een belangrijk agendapunt is wat het kabinet betreft de familiaire gastouderopvang. In de meeste landen staat deze opvang los van professionele kinderopvang. In Nederland vormt opa- en oma-opvang ongeveer een kwart van de kosten voor gastouderopvang (via kinderopvangtoeslag). Het kabinet vraagt zich af of het wenselijk is dat de overheid zich mengt in de verzorging van kinderen in familieverband. Het voorstel is om opvang door familieleden uit te zonderen van de Wet Kinderopvang en de kinderopvangtoeslag.

Kwaliteit gastouderopvang

Dit levert ook nog eens winst op. Nu is met de opvang door grootouders jaarlijks structureel 75 miljoen euro gemoeid. Als deze toeslag komt te vervallen, stapt een deel van de ouders over naar formele opvang, maar dan nog zal er op de langere termijn een besparing van enkele tientallen miljoenen zijn. Dat geld kan ten goede komen aan het versterken van de kwaliteit van de professionele gastouderopvang.

De beleidsdoorlichting gaat ook in op het bereik van kinderopvang en het effect van investeren in kinderopvangtoeslag. Minister Asscher wil onderzoeken of het verlagen van de kosten voor dagopvang bijdragen aan een hogere arbeidsparticipatie van (vooral) moeders. Lees meer

De beleidsdoorlichting behandelt ook de dossiers veiligheid en kwaliteit en gastouderopvang. Voor het dossier veiligheid stelt minister Asscher voor om de kwaliteit in de kinderopvang voortaan jaarlijks te meten. Lees hier wat hij daar mee bedoelt

Lees hier de reactie van minister Asscher op de beleidsdoorlichting kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.