Door 'schijnzelfstandigheid' tegen te gaan, wil de overheid het zzp-schap met nieuwe wetgeving onaantrekkelijker maken. Wat betekent dat voor de toekomst van zelfstandigen in de kinderopvang? 'Ik denk dat we na de opkomst van de zzp'er in een periode van bezinning terechtkomen', zegt Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Er
‘’We’’ lijken te vergeten dat een goed deel van deze groep pedagogisch professionals, eens in loondienst was. Pedagogisch professionals welke een volledige opleiding hebben gevolgd, ervaring heeft opgedaan en meer dan eens, vanuit andere dan financiële redenen, kiest voor het ondernemerschap.
De door de eigen branche geregisseerde en overheid bekostigde zij-instroomtrajecten moeten nieuwe pedagogisch professionals opleveren welke startbekwaam zijn.
Zo ontstaan er allerlei leer-werkconstructies waarbij kinderopvangorganisaties van alles uit de kast trekken om maar personeel te creëren.
Boycotten, kartelvorming door het maken van onderlinge prijsafspraken tussen organisaties en het framen van de ZZP er. Hardop worden uitspraken gedaan tegen ZZP ers waarbij managers fier vertellen dat het allemaal te doen is om de groep terug in te laten stromen en doelbewust de uurprijzen laten zakken.
Deze ZZP er is gek genoeg niet goed genoeg om als ZZP er pedagogische werk te mogen doen, maar worden wel met open armen door dezelfde organisaties ontvangen in loondienst. Of via een dure uitzendconstructie.
Tussentijds veel geklaag over deze groep ZZP ers waarbij het de dagelijkse gang van zaken is om iedere dag weer diensten via derden uit te zetten waarbij iedere pedagogisch professional deze dienst kan accepteren. Een vast invalgezicht had natuurlijk ook prima een ZZP er kunnen zijn. Durf nu eens echt te boeien en binden in plaats van dat constant negatief wegzetten van deze pedagogisch professional, durf te ondernemen!
Ik ben benieuwd naar een onderzoek waarbij het effect van deze wijze van boeien en binden, procentueel gezien de instroom terug in loondienst van deze gehate ZZP er, aangeeft.
Tot die tijd zie ik iets heel anders gebeuren dan het gewenste effect. Uitstroom naar ander werkzaamheden. Terug de kinderopvang in na deze door de branche opgeworpen haat? Nee het werkt afstotend.
Pas als men deze spiegel durft voor te houden en zien is er al heel wat mis gegaan met de kwaliteit van de kinderopvang en de emotionele veiligheid van onze kinderen.
Dat de kwaliteit in de kinderopvang achteruit gaat komt niet door de zzpers. Tegenwoordig mogen bbl studenten alleen een groep draaien. Zo zijn er ook zij in stromers die met een bepaalde kwalificatie eis op de groep mogen staan. Niet te vergeten de groepshulp die af en toe bijspringt om een flesje te geven. De zzpers kosten evenveel als de mensen in loondienst. Laten we niet vergeten dat een zzp geen recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte of ongeval. Zo zijn er meer nadelen voor een zzper dan iemand in loondienst. Ik vind het niet eerlijk dat de hoge kosten die er zijn en de kwaliteit die achteruit gaat in de schoenen van de zzpers worden geworpen. Zowel zzpers als inval medewerkers verdienen meer waardering en respect. Hun vervangen een vaste collega bij ziekte, verlof, zwangerschapverlof etc…