Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Besmettelijkheid Britse virusvariant bij kinderen niet erger dan bij volwassenen’

Het RIVM gaat onderzoek doen naar de besmettelijkheid voor kinderen van de nieuwe Britse variant van het coronavirus. Dit vanwege de mogelijke heropening van opvang en basisscholen op 25 januari. Op basis van recent onderzoek lijkt de Britse variant voor kinderen zeker besmettelijker te zijn dan de klassieke variant, maar niet meer dan bij volwassenen.
corona effect op stress kinderen
iStock

De angst voor de Britse variant van het virus leidde er eind vorige week onder meer toe dat een verkouden kinderen geen noodopvang meer konden krijgen bij een aantal kinderopvangorganisaties in Brabant. Ook geven pm’ers op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal soms aan zich hier niet veilig bij te voelen.

Erger bij kinderen?

Maar hoe erg is de situatie nu precies? Dat de Britse variant besmettelijk is dan het ‘gewone’ Europese virus, staat inmiddels vast. Maar is het bij kinderen erger?
Aanvankelijk leek Brits onderzoek hierop te wijzen. Het besmettingsriciso bij kinderen en tieners zou nog eens zo’n twintig procent hoger zijn dan bij volwassenen, wat reden was tot zorg bij medewerkers van scholen en kinderopvang in Groot-Brittannië.

Nog naar school

Nader onderzoek lijkt echter aan te tonen dat dit meevalt. De reden voor de hogere besmettingskans bij kinderen had niets met het virus te maken, maar met hun gedrag. Er was niet meegenomen in het eerste onderzoek dat de kinderen nog gewoon naar school en de opvang gingen, terwijl de rest van de samenleving al in een lockdown zat en dus minder risico op besmetting liep.

‘De Britse variant is besmettelijker voor alle leeftijdsgroepen. Maar er zijn geen aanwijzingen dat het meer is bij kinderen dan bij volwassenen’, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht daarover in de Volkskrant.

Kinderen worden minder ziek

Ook voor de Britse variant geldt verder dat kinderen er minder ziek van worden, en dus is de kans op het besmetten van anderen vier keer zo klein als bij volwassenen, blijkt uit recent onderzoek van de WHO.

Niettemin kan door heropening van de kinderopvang en de scholen het aantal besmettingen toenemen, aldus Patricia Bruijning. Alleen is die kans niet ineens veel groter dan het afgelopen half jaar. ‘De Britse variant is immers nog niet op grote schaal in het land aanwezig: wie vandaag corona krijgt, is zo goed als zeker besmet met het klassieke virus.’

Mocht de kinderopvang weer opengaan op 25 januari, dan moeten er maatregelen worden getroffen ter bescherming van de pedagogisch medewerkers en voor het zeker stellen van hun inzetbaarheid. Dat betekent sneller testen en mogelijk ook voorrang bij vaccinatie. Dat stellen de brancheorganisaties BMK, BK en BOinK. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.