Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beslisboom: zó handel je bij koorts

In coronatijd geldt de noodmaatregel: bij griep- of koortsverschijnselen moet een kind direct worden opgehaald van de noodopvang. De beslisboom, die normaal gesproken pm’ers helpt bij de afweging ouders wel of niet op te roepen, is nu gratis beschikbaar en geeft ook praktische informatie over de zorg voor een kind met koorts. Handig om te delen met ouders.
iStock

NB: Let op dat nu in de coronacrisis andere maatregelen gelden wanneer een kind ziek wordt op de groep. Na de coronatijd kunnen pm’ers de adviezen overwegen die staan omschreven in het stoplichtsysteem.

Wanneer een kind búíten coronatijd koorts krijgt op de groep, maar zich verder niet heel beroerd lijkt te voelen, speelt vaak de vraag: moet je dit kind laten ophalen door de ouders? Kirsten Peetoom deed promotieonderzoek voor de Universiteit van Maastricht over dit onderwerp en maakte in 2019 een beslisboom die pm’ers helpt bij deze afweging.

Scholing pm’ers

Op meerdere kinderdagverblijven van MIK Kinderopvang in Maastricht kregen pm’ers scholing over koorts, paracetamol, koortsstuipen en het gebruik van de beslisboom. De pm’ers van MIK gaven na drie maanden aan dat ze niet alleen meer kennis van koorts hadden, maar ook minder angstig waren om voor kinderen met een temperatuurverhoging te zorgen.

Beslisboom

Annelies Snijders, beleidsmedewerker pedagogiek & kwaliteit bij MIK zei destijds: ‘Kirsten Peetoom ontwikkelde de beslisboom samen met onze kinderopvangorganisatie. Het is een soort stoplichtmodel: als een kind ziekteverschijnselen vertoont kijk je naar bepaalde signalen, het gedrag van het kind en de informatie die ouders geven. Op basis daarvan besluit je of je de ouders moet vragen het kind op te halen, door moet verwijzen naar de huisarts of dat je het kind op de opvang laat. Dat werkte heel fijn, hoorden we van onze pedagogisch medewerkers.’

Gratis download

De beslisboom was een jaar lang nog niet beschikbaar voor andere organisaties, maar is nu gratis te downloaden, het zogeheten stoplichtboekje ‘Mijn kind heeft koorts’. In het boekje staat informatie en tips over wat te doen wanneer een kind koorts heeft. De informatie is ontwikkeld door de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Een huisarts zal dus dezelfde adviezen geven als in het boekje staan omschreven.

Stoplichtsysteem

Het boekje werkt met een stoplichtsysteem: in de stoplichten (groen, oranje en rood) staan kenmerken hoe het kind zich voelt of gedraagt. Bij elke kleur zijn bijbehorende adviezen hoe te handelen wanneer een kind bepaalde kenmerken heeft. Niet alleen belangrijke informatie voor kinderen op de kinderopvang, ook straks ná de coronacrisis, maar ook om te delen met ouders.

Download het pdf-boekje Mijn kind heeft koorts >>

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.