Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beslisboom voor pm’er: mag ik wel of niet werken?

Wanneer mag je als pedagogisch medewerker niet naar je werk tijdens de coronacrisis? En mag je als kinderopvanglocatie zelf beslissen de boel te sluiten als er besmettingen zijn? Een nieuwe beslisboom en een aangepast informatiedocument Kinderopvang COVID-19 bieden uitkomst bij dit soort vragen.
mondkapjes kinderopvang
AdobeStock

Kinderen boven de 12 jaar, studenten op het mbo en hbo en werkende volwassenen kunnen vanaf nu terugvallen op een beslisboom om te bepalen of zij naar werk of school mogen komen bij klachten. De beslisboom is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en geldt alleen voor degene die hem doorloopt, niet voor huisgenoten of gezinsleden. Steeds als er nieuwe inzichten zijn op het gebied van COVID-19 of als er nieuwe maatregelen zijn afgekondigd, krijgt de beslisboom een update. Hier kun je de beslisboom vinden. Onlangs werden de beslisbomen voor jonge kinderen en kinderen tussen de 7 en 12 jaar samengevoegd.

Dringend advies

Voor houders, eigenaren en managers van kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus is het vernieuwde informatiedocument Kinderopvang COVID-19 beschikbaar. Daarin staat de meest actuele informatie over mogelijke scenario’s van besmettingen op een kinderdagverblijf of bso. Het ministerie van SZW adviseert in het document bijvoorbeeld om als organisatie niet zelf te besluiten een locatie of groep te sluiten bij besmettingen, maar om dit aan de GGD over te laten. Zij geeft na bron- en contactonderzoek een dringend advies. Volg je dit advies niet op, dan meldt de GGD dit aan de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio mag eventueel een dwingend advies geven.

Besmette medewerker

Een andere update in het informatiedocument geldt voor kinderen op de kinderopvang die langdurig in contact zijn geweest met een besmette pedagogisch medewerker. Tot nu toe werd gesteld dat zij volgens het advies van de Rijksoverheid wél naar de kinderopvang mogen als zij geen ‘klachten’ hebben. Nu is daar nadrukkelijk aan toegevoegd dat het hier ook een neusverkoudheid betreft: dan mag het kind dus niet naar de opvanglocatie komen. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.