Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bescherm kinderen beter tegen de zon’

Kinderen moeten op de basisschool bewust worden gemaakt van de kwalijke gevolgen van de zon. Daarom moeten ze op school ook leren smeren met zonnebrandcrème, net als leren tandenpoetsen. Anders gaat huidkanker epidemische vormen aannemen.
'Bescherm kinderen beter tegen de zon'

Dat zegt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. Zij heeft de stichting Sunwiser opgericht die lesmateriaal heeft ontwikkeld dat scholen gratis kunnen downloaden via onder meer de website smeerjein.nl. Zo wil Ultee de kwalijke gevolgen van de zon op de huid onder de aandacht te brengen.

Huidkanker

‘Er is in Europa bijna geen land waar huidkanker zo vaak voorkomt als in Nederland. Het is gelukkig in de meeste gevallen weliswaar geen dodelijke ziekte, maar het aantal doden neemt wel toe. In Nederland vielen in 2011 minder verkeersdoden dan mensen die stierven aan de gevolgen van huidkanker. Dat waren er in 2011 bijna 900 tegenover 661 verkeersdoden. Ongeveer 90 procent van de huidkankergevallen wordt veroorzaakt door de zon’, aldus Ultee.

Vaker smeren

Uit onderzoek, waar ze zelf aan heeft meegedaan, blijkt dat veel mensen zich niet of slecht beschermen tegen de zon. Mensen gaan vaak pas zonnebrandcrème smeren als ze op vakantie gaan. ‘Het beste is als je dat van april tot oktober iedere dag doet, want dan is de uv-index in de regel 3 of hoger.’

Jonge huidcellen

Ultee wil zich vooral op kinderen richten, omdat de kinderhuid minder goed tegen de zon kan. Jonge huidcellen raken sneller door de zon beschadigd. Bovendien denkt ze dat het ‘smeergedrag’ bij kinderen nog is te beïnvloeden. ‘Bij volwassenen wordt dat al een stuk moeilijker. Bij mijn kinderen is smeren al geen discussie meer. Die vinden het net zo normaal als iedere dag tandenpoetsen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.