Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsvereniging voor pm’ers opgericht

Frida Noordzij
Pedagogisch medewerkers kunnen vanaf nu terecht bij een eigen beroepsvereniging: PPINK. Zeven pm’ers van vijf kinderopvangorganisaties door het hele land vormen het oprichtingsbestuur. Vanaf 21 september 2017 wordt PPINK actief voor leden.
1PPINK-tekenmoment.jpg
Op 20 juni werd er getekend. - Foto: PPINK

Het aantal kinderen dat naar de opvang gaat groeit en de overheid neemt kwaliteitsmaatregelen om de opvang naar een hoger plan te trekken. Kinderopvang en onderwijs werken steeds meer samen.  ‘Overheid, werkgevers, vakbonden en ouders overleggen veel en nemen besluiten over het hoe en wat in de kinderopvangbranche. Met het volwassen worden van de branche is het tijd dat de beroepsgroep zich organiseert en deelneemt aan dat overleg’, meldt PPINK (Pedagogisch Professionals in Kinderopvang) in een persbericht.

Meepraten

‘Professionals in de kinderopvang willen meepraten over inhoudelijke thema’s die te maken hebben met de ontwikkeling van hun beroep: over opleiden, de inhoud van het werk, beroepshouding en ethische vraagstukken. Kinderopvang is immers veel meer dan ‘opvang’; het is een vak. Circa 77.000 pedagogisch medewerkers dragen dagelijks bij aan de ontwikkeling van kinderen in Nederland. Daarmee is de pedagogische impact van deze beroepsgroep in Nederland bijzonder groot. Het wordt tijd om dat geluid veel sterker uit te dragen. De tijd is rijp voor een eigen beroepsvereniging.’

Startmoment

PPINK grijpt de Dag van de Leidster (beter: de dag van de pedagogisch professional) op 21 september aan als startmoment waarop de beroepsvereniging zich aan de buitenwereld presenteert. Vanaf dat moment staat PPINK open voor leden.

Beroepsvereniging

PPINK is een beroepsvereniging. Dat betekent ook dat PPINK geen gesprekspartner is in cao-onderhandelingen. Dat zijn de brancheorganisaties namens werkgevers en de vakbonden namens werknemers. Ook het criterium om lid te worden is gebaseerd op het feit of je bevoegd bent op een groep te staan; of je nu medewerker of directeur bent.

Er werd nog meer ondertekend deze week. De vijf brancheorganisaties in de kinderopvang hebben samen met Platform Kindcentra en Kindcentra 2020 een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.