Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bereid u voor op de Wet IKK

Over vier maanden is het zo ver en is de Wet IKK van kracht. Dit leidt tot enige verwarring: wat moeten kinderopvangorganisaties voor 1 januari 2018 geregeld hebben? Wat kan nog even wachten en waar ligt de prioriteit? Brancheorganisatie Kinderopvang stelde een IKK-schema samen.
Voorbereiding_IKK-iStock.jpg
Wat kunt u nu doen om straks goed voorbereid te zijn op de Wet IKK die vanaf 1 januari 2018 ingaat? - Foto: iStock

De

Registreren

1 REACTIE

  1. Als je als kindercentrum op locatieniveau een goed veiligheids- en gezondheidsbeleid hebt, waarin ook al een onderscheid is gemaakt tussen grote risico's en kleine risico's, dan zou ik niet meteen alles omgooien omdat de overheid dit per 1 januari 2018 voorschrijft. De nu gevraagde aanpassingen vraagt om veel meer voorbereidend- en implementatiewerk dan SZW en de Brancheorganisatie doen voorkomen. Niet alleen moet het beleid locatie specifiek zijn, er moet bovendien per iedere binnen- en buitenruimte bekeken worden of een klein risico voor een 3 jarige ook een klein risico is voor een 0 of 1 jarige. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de BSO; ook daar zijn risico's voor 10 jarigen anders dan voor 5 jarigen. Vervolgvraag is of je een 0 of 1 jarige uberhaupt goed kan leren hoe die met dat 'kleine' risico kan/moet omgaan. Wat ook niet helpt is dat bijvoorbeeld de Risico Monitor nog niet is aangepast om je beleid aan te passen. Advies is dus om niks overhaast te doen. De overheid vertelt je alleen wat je moet doen. Het hoe en wanneer is aan jou als kinderopvangorganisatie. Kinderen meer bewust maken van kleine risico´s en niet meer alles dichttimmeren is prima, maar graag wel met de nodige zorgvuldigheid. Het vraagt van de PM'ers een andere manier van denken en handelen. Dat kost nu eenmaal tijd. Doe het daarom stapsgewijs. Het zou mij erg verbazen als de GGD en gemeenten daar straks een probleem over gaan maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.