Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

België wil af van ‘bestellen is betalen’ bij ziekte

Wanneer een kind plotseling ziek is, moet er toch betaald worden voor de kinderopvang. ‘Vooral voor kwetsbare gezinnen is dat een reden om te stoppen met kinderopvang’, stellen hulporganisatie Caritas en de Gezinsbond in België. Zij pleiten voor een oplossing.
Foto: iStock

In Belgische kinderdagverblijven geldt sinds drie jaar het principe ‘bestellen is betalen’. Als een kind onverwacht niet naar de opvang kan, moeten ouders toch de dagprijs betalen. Soms zelfs met een extra boete. Het aantal ‘respijtdagen’, achttien dagen die gratis ingezet kunnen worden voor onverwachte omstandigheden, is niet toereikend. Kwetsbare gezinnen halen hun kinderen daarom vaak helemaal van de dagopvang.

Onmisbaar

Maar kinderopvang is juist voor die gezinnen belangrijk, omdat het de kinderen helpt bij hun ontwikkeling, zegt Thijs Smeyers, beleidscoördinator bij Caritas, aan nieuwsblad.be. Samen met de Gezinsbond deed Caritas rondvraag bij 375 ouders. 87,5 procent zet de respijtdagen in voor onverwacht verlof, maar 63 procent gebruikt de dagen ook voor de gezinsvakantie en maar liefst 70 procent voor een ziek kind. De limiet van achttien wordt snel gehaald, en daarna moeten ouders betalen voor de dagen waarop kinderen onverwacht niet kunnen komen. Dat systeem is er om kinderdagverblijven niet in de financiële problemen te brengen, wanneer er veel kinderen onverwacht wegblijven.

Minimumtarief

De partijen vragen onder meer om een laag standaardminimumtarief van zo’n € 2,- per dag, voor mensen met een zeer laag inkomen. Ook pleiten ze voor veertig respijtdagen, in plaats van achttien. Ze willen dat laat ziekteverlof en de gezinsvakantie geen deel uitmaken van de respijtdagen, meldt Het Laatste Nieuws.


In Nederland moeten ouders doorbetalen wanneer zij een kind ziek melden op de kinderopvang. Lees de vraag en antwoord daarover van het Klachtenloket kinderopvang. Is deze regeling in Nederland goed of zou je liever verandering zien? Discussieer mee op onze Facebookpagina >>


Drempel

‘Het principe van bestellen is betalen is inderdaad een drempel voor kwetsbare gezinnen’, zegt Jan Peeters van VBJK, het Belgische expertisecentrum voor kinderopvang. ‘Kwetsbare gezinnen leven vaker in onstabiele omstandigheden, kunnen hun verlof moeilijker plannen. Wij pleiten al langer om dat aan te passen.’ Volgens Peeters gaat het maar ‘om een heel klein deeltje’ van het volledige budget, wat betreft de financiële gevolgen voor de kinderopvang.

Adviseren

Woordvoerder Leen Du Bois, van Kind en Gezin (Vlaamse overheid), reageert: ‘We doen al veel inspanningen om de drempels weg te werken. Zo adviseren we de crèches dat ouders hun respijtdagen niet hoeven in te zetten voor de gezinsvakantie en voor de ziektedagen van de kinderen.’

Bron: nieuwsblad.be


 

‘Zolang de trend van de langzaam maar zeker afnemende vaccinatiegraad niet wordt gekeerd, is het niet de vraag of mazelen ergens in Nederland gaat uitbreken, maar wanneer en waar.’ Universitair docent rechtsfilosofie Roland Pierik en hoogleraar filosofie Marcel Verweij stellen voor om bepaalde vaccinaties verplicht te stellen als voorwaarde voor de toegang tot kinder- en naschoolse opvang. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.