Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst toch in hoger beroep in toeslagzaak

De Belastingdienst gaat in hoger beroep in een zaak die was aangespannen tegen de dienst in de kinderopvangtoeslagaffaire. De jonge ouder om wie de rechtszaak draait werd onlangs door de rechtbank in het gelijk gesteld, maar de fiscus maakt bezwaar tegen de eis om het onderzoeksdossier in deze zaak vrij te geven.
AdobeStock

De ouder kreeg een maand geleden, begin juli 2019, na jaren procederen tegen de Belastingdienst haar gelijk: haar toeslag voor kinderopvang voor 2015 en 2016 werd in 2016 stopgezet. Onterecht, oordeelde de rechtbank Rotterdam. Ze kreeg recht op een schadevergoeding.

‘Onrechtmatig handelen’

De Belastingdienst erkende ‘onrechtmatig’ te hebben gehandeld in deze zaak. Ook moest de fiscus achtergehouden stukken (het onderzoek naar een Rotterdams gastouderbureau waarbij net als het gastouderbureau in Eindhoven bij veel ouders de toeslagen stopgezet werden), alsnog overhandigen.

Hoger beroep

De fiscus gaat nu in hoger beroep tegen deze uitspraak, laat staatssecretaris Menno Snel weten in een brief aan de Tweede Kamer:

‘De Belastingdienst/Toeslagen gaat niet in beroep tegen de delen van de uitspraak van de rechtbank, die betrekking hebben op de kinderopvangtoeslag, de vergoeding van immateriële schadevergoeding en het voorschot op de schadevergoeding. Ook het nieuwe besluit van de Belastingdienst/Toeslagen om voor een deel van 2016 kinderopvangtoeslag toe te kennen, blijft in stand.’

 

Wel gaat de fiscus in beroep tegen de uitspraak dat het volledige dossier van het onderzoek naar het gastouderbureau aan de vraagouder moet worden verstrekt:

‘Voor de Belastingdienst/Toeslagen is het niet duidelijk wat precies onder het volledige dossier van het onderzoek moet worden verstaan en of alle gegevens uit dit volledige dossier wel mogen worden verstrekt. Het dossier bevat vertrouwelijke informatie, zoals privacygevoelige gegevens van anderen. De Belastingdienst/Toeslagen wil graag voldoen aan het oordeel van de rechter, maar heeft tevens een verantwoordelijkheid om vertrouwelijk met de gegevens van derden om te gaan en kan ook gebonden worden door zijn geheimhoudingsplicht.’

Raad van State

Om zeker te zijn dat de Belastingdienst voldoet aan deze verplichting, is het oordeel van de Raad van State (de hoogste rechtsprekende instantie) nodig:

‘De Belastingdienst/Toeslagen heeft daarom tegen uitsluitend het onderdeel van de uitspraak over de verstrekking van het volledige dossier pro forma hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Gedurende de procedure zal de Belastingdienst/Toeslagen een gelakte versie van het (volgens de Belastingdienst/Toeslagen) volledige dossier doen toekomen aan zowel de belanghebbende als de rechter. Zoals te doen gebruikelijk krijgt de rechter voor zijn beoordeling ook een ongelakte versie van het (volgens de Belastingdienst/Toeslagen) volledige dossier, opdat uitsluitend over deze beperkte vraag voor alle toekomstige procedures duidelijkheid kan worden verkregen.’

 

Met het onderzoeksdossier zou de ouder in deze zaak willen bekijken of de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren in zijn onderzoek. De Autoriteit Persoonsgegevens startte in mei een onderzoek naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst bij het controleren van kinderopvangtoeslag. Lees meer

Bron: Kinderopvangtotaal, ANP, rtlnieuws.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.