Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst loopt achter met kinderopvangtoeslag

Gezinnen moeten al twee maanden wachten op de kinderopvangtoeslag en andere toeslagen. De Belastingdienst heeft een achterstand opgelopen door de nieuwe regel van alle toeslagen op één rekeningnummer. Volgens RTL Nieuws, die met medewerkers van de Belastingdienst sprak, kan het nog maanden duren voor de problemen over zijn.
Belastingdienst loopt achter met kinderopvangtoeslag
Foto: ANP Photo

Om fraude te voorkomen, is afgesproken dat burgers hun toeslagen voortaan op één rekeningnummer per persoon mogen ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Omdat sommige kinderopvangorganisaties de toeslag liever direct van de Belastingdienst ontvangen, konden zij de afgelopen maanden een uitzonderingspositie regelen.

Telefonisch bereik

Dat laatste lijkt een slimme zet. De Belastingdienst kan de drukte namelijk niet aan. Er moeten nu zoveel rekeningnummers gecontroleerd worden dat er grote betalingsachterstanden zijn ontstaan. Ruim honderdduizend gezinnen wachten al twee maanden op hun toeslagen. Daarnaast krijgen zij de Belastingdienst telefonisch amper te pakken. En als ze iemand spreken, wordt hen beloofd dat het geld snel gestort wordt, terwijl dit in de werkelijkheid niet gebeurt.

Kamervragen

Politici maken zich zorgen over de financiële consequenties van vooral minima. Jesse Klaver van GroenLinks wil snel in debat gaan met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers: ‘Minima kunnen niet zonder de toeslagen en moeten zich bij zulke achterstanden in de schulden steken, met alle gevolgen van dien.’ Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil opheldering. Hij heeft daarom Kamervragen gesteld. ‘Mensen kunnen niet maanden wachten op een kinderopvangtoeslag.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.