Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst betaalt eerste ouders hun toeslag terug

Ruim honderd slachtoffers van de toeslagenaffaire krijgen hun geld terug van de Belastingdienst. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen vraagt de anderen die aanspraak maken op de compensatie om geduld.
bedrijfsvoering kinderopvang

Dat meldt De Telegraaf. De ouders die nu al hun geld hebben gekregen, hadden eenvoudige dossiers waarover de Belastingdienst snel een oordeel kon vellen. Ze hebben vrijdag bedragen ontvangen die uiteenlopen van 1300 tot 41.000 euro. Mogelijk krijgen ze nog een nabetaling, omdat de hoogte van het compensatiebedrag slechts voorlopig is vastgesteld. Maar minder wordt het zeker niet.

De overige ouders moeten helaas nog even wachten, aldus Van Huffelen, want de Belastingdienst kan niet alle problemen al dit jaar oplossen.

Risicovol

Toezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens) oordeelde enkele weken geleden dat de Belastingdienst ‘discriminerend en onwettig’ heeft gehandeld in de affaire. Op discriminerende wijze werd jarenlang de dubbele nationaliteit van aanvragers geregistreerd. Dit is een overtreding van de privacywet AVG en is mogelijk aanleiding voor een boete.

De Belastingdienst had de gegevens over dubbele nationaliteit al in januari 2014 moeten wissen, aldus de AP in een rapport dat werd aangeboden aan staatssecretaris Van Huffelen van Financiën. Maar in mei 2018 stonden in totaal nog 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit geregistreerd in systemen van de Belastingdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.