Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bart de Koning – Kom mee naar buiten allemaal!

Zo ging een oud liedje over de wielewaal. Een prachtige geelgekleurde zangvogel, waarvan je het uiterlijk en de zang (dudeljo klinkt zijn lied!) niet zou verwachten in Nederland. ‘Kom mee naar buiten allemaal’ is mijn motto voor werk met kinderen. Nergens ontdekken kinderen zoveel van de natuur als buiten in het bos, de boerensloot of de duinen.

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Bart de Koning, 47 jaar oud, wonend in de grote stad Amsterdam. Ik werk al 14 jaar als zelfstandige in de natuureducatie. Deels ontwikkel ik educatie, deels sta ik voor de klas, begeleid ik groepen kinderen tijdens kinderfeestjes in het bos, of geef ik trainingen voor pedagogisch werkers in de kinderopvang.

Soms lijkt het wel alsof de natuur als iets ‘heiligs’ wordt gezien. Hoe vaak ik geen uitspraken hoor als ‘kijken doe je met je ogen’, ‘sla niet met takken tegen een boom, daar kan de boom niet tegen’, ‘blijf op de paden’, ‘pas op, dat is gevaarlijk’. Zo jammer is dat! Want natuur kijken doe je niet alleen met je ogen, maar ook met je neus, je oren, je handen, je evenwichtszintuig en je smaakpapillen. Natuurlijk kan die boom prima tegen een stootje. En als je niet van de paden af gaat, zie je niks van de natuur.

In mijn estafetteblog zal ik jullie meenemen op avontuur. Wat kun je doen om je kinderen zich te laten verwonderen. Wat voor spelletjes kun je doen, waarbij ze leren over dieren. Hoe haal je de natuur naar binnen. En hoe kom je aan onderzoeksmateriaal als potjes met een loep erop, bakken om kikkervisjes in te laten zwemmen, goede schepnetten?

Als eerste tip wil ik jullie vandaag doorverwijzen naar de website van ‘de vlinderstichting’: vlinderstichting.nl. Via deze site kun je namelijk de kweekset koolwitjes bestellen. Je krijgt een envelop met eitjes, rupsen en poppen van de vlinder het koolwitje. Deze rupsjes nooitgenoeg eten massa’s koolbladeren. In een maand tijd groeien de eitjes uit tot rupsen, later tot poppen en tenslotte tot prachtige vlinders. Het is fantastisch om deze ontwikkeling samen met je kinderen in de opvang te bewonderen.

Wil je nu alvast meer tips, ga dan naar mijn website: natuurindekinderopvang.blogspot.com

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.