Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Barneveldse lucht ‘te vies’ voor kinderopvang; gemeente maakt uitzondering

Als het aan de GGD-norm voor schone lucht ligt, zou er in Barneveld nog maar weinig plek zijn voor kinderopvanglocaties. Het advies om geen kinderopvang te openen binnen 250 meter van een veehouderij, snelweg of 2 kilometer van een geitenhouderij is haast niet haalbaar in de Gelderse gemeente.
barneveldse-lucht-te-vies-voor-kinderopvang-gemeente-maakt-uitzondering
© Irina Schmidt / stock.adobe.com

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Als de gemeente zich strikt aan het GGD-advies zou houden, kun je op veel plekken geen kinderopvang realiseren, zegt de Barneveldse wethouder Didi Dorrestijn. In Barneveld, dat bekent staat om zijn pluimveesector en ook nog eens tussen twee belangrijke snelwegen aan ligt, is het vinden van een locatie voor kinderopvang waar geen veehouderij, geitenhouderij of snelweg in de buurt is vrijwel onmogelijk.

Oogje toeknijpen

De gemeente knijpt daarom een oogje toe en wil in het gemeentebeleid vastleggen dat de gemeente in sommige gevallen het GGD-advies over de luchtkwaliteit naast zich neer kan leggen. Dorrestijn: ‘We willen op zoveel mogelijk plekken voldoen. Daar waar het wringt, kijken we naar de feitelijke situatie. Wat kan hier? Is de feitelijke belasting écht slechter dan gemiddeld?’

Dezelfde kwaliteit thuis als in kinderopvang

Ook wordt daarbij gekeken naar de luchtkwaliteit op de plek waar de kinderen wonen. ‘In zulke situaties zeggen we: of dat kindje nu thuis is of in de gastouderopvang, maakt niet uit; het kind zit in dezelfde kwaliteit lucht. Dán geven we toestemming.’

GGD-beoordeling nieuwe aanvragen kinderopvang

GGD Gelderland-Midden zegt op haar website:

Het bieden van een veilige en gezonde omgeving (binnen- en buitenmilieu) is onderdeel van verantwoorde kinderopvang. Sinds 2020 neemt GGD Gelderland-Midden de gezondheidsrisico’s door luchtverontreiniging daarom nadrukkelijker mee in de beoordeling van aanvragen van nieuwe locaties kinderopvang. Dit doen we als toezichthouder kinderopvang voor gemeenten in de regio.

Wat betekent dit voor het beoordelen van nieuwe aanvragen voor kinderopvang? Een kinderdagverblijf of een voorziening voor gastouderopvang wil zich vestigen op een nieuwe locatie. De betreffende houder doet dan een aanvraag bij de gemeente. 

Vervolgens voert een toezichthouder van de GGD een onderzoek uit. In het inspectierapport adviseert de GGD de gemeente onder andere over gezondheidsrisico’s door luchtverontreiniging op de gewenste nieuwe locatie. De resultaten neemt de GGD op in het rapport bij het te toetsen domein ‘Veiligheid & Gezondheid’.  

De GGD gaat na of er in de buurt van de locatie drukke wegen/snelwegen of veehouderijen liggen. Voor de toetsing maakt de GGD gebruik van de landelijke GGD-richtlijnen waarin afstandscriteria zijn vastgesteld. 

Ligt de locatie te dicht bij een drukke weg of te dicht bij een veehouderij (pluimvee, varkens of geiten)? Dan oordeelt de GGD dat de opvang van jonge kinderen op die locatie onwenselijk is. Vanwege de gezondheidsrisico’s volgt er een negatief advies. 

Besluitvorming

Wat betekent dit voor de besluitvorming? De gemeente beslist over wel of geen opname in het Landelijk Register Kinderopvang. 
Bij het nemen van een besluit kan de gemeente ook andere maatschappelijke belangen laten meewegen, bijvoorbeeld een tekort aan locaties voor kinderopvang op bepaalde plekken. Ook kunnen gemeenten in hun beleid eisen stellen aan de ligging van kinderopvanglocaties ten opzichte van bronnen van luchtverontreiniging.

Lees het volledige artikel op ad.nl >>

Update

De Barneveldse gemeenteraad is akkoord gegaan met het voorstel dat de gemeente Barneveld bij de beoordeling van nieuwe locaties voor kinderopvang en gastouderopvang af mag wijken van de geldende GGD-normen over luchtkwaliteit, maar wel onder het voorbehoud dat de situatie over twee jaar opnieuw tegen het licht gehouden wordt. Daarmee is er nu een oplossing voor de kinderopvang, maar blijft luchtkwaliteit een punt van aandacht. Dat meldt de Barneveldse Krant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.