Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s krijgen extra vaccinatie mazelen

Veel ouders in de regio waar de mazelen heersen, geven gehoor aan de oproep van het RIVM om hun baby extra te laten vaccineren tegen de ziekte. De eerste weken van juli hebben zo'n 2000 kinderen tot 14 maanden een extra vaccinatie gehad. Dat heeft Roel Coutinho, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, laten weten.
Baby's krijgen extra vaccinatie mazelen

Het RIVM riep begin juli alle baby’s tussen 6 en 14 maanden uit deze regio op voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Deze groep is namelijk niet beschermd tegen de mazelen omdat kinderen volgens het reguliere vaccinatieprogramma pas bij 14 maanden de BMR-prik krijgen tegen de bof, mazelen en rodehond. Tot 6 maanden kunnen baby’s niet ingeënt worden tegen de ziekte. De oproep eerder deze maand was gericht aan 6000 baby’s, maar dat cijfer loopt op omdat er steeds baby’s bijkomen, zegt Coutinho. De meeste kinderen die nu een extra vaccinatie krijgen, krijgen er bij 14 maanden nog een, omdat volledige bescherming voor die tijd niet gegarandeerd is.

Gereformeerd
‘Het vaccinatie-advies wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente’, aldus Coutinho. Volgens hem hebben recente aansporingen van politici aan streng gereformeerde ouders om hun kinderen toch te laten vaccineren nauwelijks effect gehad. Mensen van reformatorische gezindte zien vanwege hun geloof vaak af van vaccinatie.


Onderschatting

Er zijn nu zeker 780 gevallen van mazelen in Nederland bekend, maar dit is een ‘grote onderschatting” van het werkelijke aantal ziektegevallen. De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ziekenhuis

Vorige week stond de teller op 613 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 37 ziekenhuisopnames geweest, 11 meer dan vorige week. Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de vier en twaalf jaar, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Bijna iedereen die besmet is, 96 procent, is niet ingeënt.


Medewerkers

Naast jonge kinderen, zijn ook zes gezondheidsmedewerkers besmet geraakt. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens hun werk. Vijf van hen waren niet gevaccineerd, eentje was dubbel ingeënt, maar raakte toch besmet. De stijging van het aantal mazelenpatiënten is geheel volgens verwachting van het RIVM, de grootste piek komt waarschijnlijk pas in het najaar.

Epidemie

Het RIVM kan geen inschatting geven van het werkelijke aantal besmettingen, maar baseert zich op ervaringen van de mazelenepidemie in 1999 en 2000. Toen lag het aantal besmettingen zo’n tien tot elf keer hoger dan het aantal geregistreerde gevallen. Dat bleek achteraf, na onderzoek. Het instituut is van plan om ook na deze epidemie onderzoek te doen op scholen, om het echte aantal besmettingen vast te stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.