Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s goed in observeren sociaal contact

Baby's van negen maanden oud kunnen sociaal gedrag van volwassenen beter observeren en inschatten dan wij misschien denken. Zij zien bijvoorbeeld of volwassenen elkaar mogen of niet. Dit concluderen onderzoekers van de University of Chicago.
Baby's goed in observeren sociaal contact
Foto: ANP Photo

De onderzoekers vertoonden filmpjes aan 64 baby’s van negen maanden waarop te zien is hoe twee volwassenen het met elkaar eens of oneens zijn. De twee volwassenen in het filmpje zitten aan tafel te eten. Of ze het allebei lekker of vies vinden doet niet ter zake, wel of ze het met elkaar eens zijn of niet. In een tweede filmpje ontmoetten de twee volwassenen elkaar weer. In sommige filmpjes deden volwassenen die eerder vriendelijk waren, nu onaardig tegen elkaar. Soms bleven ze in beide filmpjes het met elkaar eens of oneens.

Verbaasd

De filmpjes waarin volwassenen zich anders naar elkaar gedroegen dan in het eerste filmpje, trokken duidelijk meer aandacht van de baby’s. Ook leken de 64 baby’s volgens de onderzoekers verbaasd dat de volwassenen zich in filmpje 2 anders naar elkaar opstelden dan in filmpje 1.

Sociale relaties

Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat jonge kinderen al in staat zijn om de sociale relaties van andere mensen in de gaten te houden. Onderzoeker Amanda Woodward zegt verrast te zijn dat baby’s op deze leeftijd al zulke sterke reacties vertonen. Het onderzoek is gepubliceerd op het wetenschappelijke platform Scientas.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.