Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autisme bij meisjes heel anders dan bij jongens

Autistische kinderen betreft vier op de vijf keer een jongen. Onderzoekers van Stanford University ontdekten dat autisme zich bij meisjes heel anders uit dan bij jongens. Zij zijn bang dat autisme bij meisjes vaak niet wordt ontdekt.
Autisme bij meisjes heel anders dan bij jongens
Foto: ANP

De kenmerken van autisme zijn bij veel (kinderopvang)professionals wel bekend. Op het gebied van sociaal gedrag en communicatievaardigheden functioneren jongens en meisjes met autisme hetzelfde. Zij maken lastig contact met andere kinderen, hebben moeite met groepsactiviteiten en maken niet eenvoudig oogcontact met anderen. Maar er zijn ook grote verschillen tussen jongens en meisjes in hun autistische gedrag. Dit ontdekten wetenschappers van Stanford University.

Hersenstructuur

Meisjes vertonen veel minder sterk repetitief gedrag, zoals het typerende flapperen met de handen. Ook zijn autistische meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd. Hun neiging om zich op één activiteit te storten is kleiner. De onderzoekers verklaren dit verschil door de hersenstructuur die bij jongens en meisjes sterk verschilt. Meisjes hebben hebben bijvoorbeeld een heel ander motorisch deel van het brein.

Meisjes

‘Wordt autisme bij meisjes wel voldoende herkend?’, vragen de onderzoekers zich af. Bij autisme gaat het in vier van de vijf gevallen om een jongen. Voor het onderzoek werden 614 autistische jongens bekeken naast 128 autistische meisjes. De vergelijk ging steeds tussen kinderen met een vergelijkbare leeftijd en IQ. De onderzoekers zijn bang dat meisjes ondergediagnosticeerd zijn omdat de symptomen niet herkend worden.

Een vroegtijdige interventie bij peuters met een autismespectrumstoornis verbetert hun intellectuele capaciteiten en vermindert de symptomen, zelfs jaren na de behandeling. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie. Lees meer over dit onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.