Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asscher wil personenregister kinderopvang

De continue screening in de kinderopvang moet zo waterdicht mogelijk zijn. Daarom wil minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher een personenregister ontwikkelen met daarin gegevens van alle werkenden in de kinderopvangbranche. Dit is wat Asscher betreft vollediger en actueler dan de gegevens in het Landelijk Register Kinderopvang, de gemeente-administratie, gegevens van het UWV en het handelsregister.
Asscher wil personenregister kinderopvang

Asscher wil voorkomen dat de Verklaring Omtrent Gedrag niet of te laat wordt aangevraagd of aangepast. Sinds 1 maart 2013 worden medewerkers in de kinderopvangbranche continue gescreend. Zodra zij een overtreding maken, krijgt de toezichthouder een signaal en later ook de werkgever. Als de VOG daadwerkelijk ingetrokken wordt, kan iemand niet langer meer in de kinderopvang werken.

Vanaf 2016

In het personenregister staan gegevens van alle werkenden in de kinderopvang, maar ook van stagiaires, uitzendkrachten, vrijwilligers en zelfstandigen. Minister Asscher wil het register vanaf 2016 in werking laten gaan. Hij denkt dat het personenregister de basis is voor een volledige en blijvende continue screening van alle personen waarvoor een VOG-plicht geldt.

Dat de continue screening niet voor niets is ingevoerd, bewijst het feit dat er in 2013 66 mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Bij veel van de overtredingen bleek de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van een huisgenoot van een gastouder niet meer in orde en werd de gastouder daarom op het matje geroepen. Lees meer

Reageren op het voorstel

Of het personenregister er komt, is afhankelijk van de reacties die erop komen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft ervoor gekozen om de nieuwe wettelijke regeling open te zetten voor internetconsultatie. Dat betekent dat iedereen die dat wil, inhoudelijk op het initiatief kan reageren. Dit kan hier vanaf donderdagmiddag 10 juli voor een periode van zes weken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.