Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asscher wil aandacht voor registratie vaccinatiestatus

Minister Asscher wil met de GGD in gesprek over de noodzaak van het registreren van de vaccinatiestatus van kinderen in de kinderopvang. Het RIVM adviseerde kinderdagverblijven onlangs om te registreren of kinderen wel of niet gevaccineerd zijn. Dit advies kwam naar aanleiding van de mazelenbesmetting in een Haags kinderdagverblijf eerder dit jaar.
Asscher wil aandacht voor registratie vaccinatiestatus
Foto: ANP

Asscher kondigt het gesprek met de GGD aan in de beantwoording van Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij wilde van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher weten hoe hij denkt over de informatievoorziening aan ouders over niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang.

Ouders willen meer weten

BOinK peilde onlangs de mening van ouders over het vaccinatiebeleid van kinderdagverblijven. 80 procent van de ouders gaf aan beter geïnformeerd te willen worden over de aanwezigheid van niet-ingeënte kinderen op de groep. Slechts 13 procent krijgt hier daadwerkelijk informatie over. Lees meer

Bescherming persoonsgegevens

Minister Asscher vindt het begrijpelijk dat ouders willen weten of er niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang zijn. Maar hij benadrukt dat kinderdagverblijven ouders niet kunnen verplichten om medische persoonsgegevens te delen. Dit is verboden op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens. Het RIVM is een voorstander van het registreren van deze gegevens. Dat kan dus alleen als ouders deze gegevens willen delen.

Registratie belangrijk

De GGD inspecteert nu nog niet op de registratie van de vaccinatiestatus van kinderen op de groep. Wel wordt er op gelet of een locatie voldoende voorzorgsmaatregelen heeft georganiseerd als er een ziekte op de groep uitbreekt. Minister Asscher wil graag met de GGD in gesprek over hoe zij aandacht kan geven aan het belang van het registreren van vaccinatiegegevens in de kinderopvang.

Kinderen weigeren

Zoals Asscher eerder al aangaf, is het juridisch niet mogelijk dat een kinderdagverblijf kinderen weigert op basis van hun vaccinatiestatus. Dit is in strijd met de wet. Gebeurt het toch, dan moet een rechter bepalen of het kinderdagverblijf een legitiem doel dient en of het weigeren van kinderen eraan bijdraagt dit doel te bereiken. Zo’n legitiem doel zou kunnen zijn dat een bepaalde ziekte zich in een bepaalde regio plotseling voordoet. Een kinderdagverblijf zou dan, met het oog op de veiligheid, ervoor kunnen kiezen niet-gevaccineerde kinderen tijdelijk te weigeren.

Gezondheid

Kinderopvangeigenaren vinden het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen niet zo vreemd. Uit een enquête van RTL Nieuws onder 560 eigenaren bleek onlangs dat 5 kinderdagverblijven kinderen al weigeren vanwege hun vaccinatiestatus. Nog eens 118 vinden dat ze niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren als die zich aandien. Ze vinden dat de gezondheid van de andere kinderen en medewerkers gaat boven het recht van ouders om hun kind niet in te enten.

Download hier de vragen en antwoorden van minister Asscher

1 REACTIE

  1. Ik meen dat menig kinderdagverblijven jaaaaaaren geleden al een beleid had dat er maximaal 2 niet ingeënte per groep aanwezig mochten zijn en dat vaccinatiekaarten bij de kindgegevens werden bewaard. Althans dat is mijn ervaring van 15 jaar geleden. Gedurende de jaren heen is dit afgeschaft.
    Persoonlijk vind ik dat groepsbelang voor moet gaan, althans in deze kwestie. Kinderen moeten dus geweigerd kunnen worden.