Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher reageert op misstanden 24/7 Kids

Marijn Klok
Minister Asscher heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de misstanden bij 24/7 Kids in Amsterdam. Hij is in gesprek met een aantal betrokken partijen, en geeft aan wat daar tot nu toe uit is gekomen.
Minster Asscher
Asscher is in gesprek om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om het toezicht en de handhaving in de kinderopvang te versterken. - Foto: ANP

Asscher is in gesprek met de GGD Amsterdam, de gemeente Amsterdam, GGD GHOR Nederland, de VNG en de Onderwijsinspectie om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om het toezicht en de handhaving in de kinderopvang te versterken. In het eerste gesprek is volgens hem een aantal mogelijk verbeteringspunten naar voren gekomen:

Melding doen

Ten eerste moeten professionals in de kinderopvang zich beter bewust zijn  van het belang om misstanden te melden. Asscher bekijkt samen met de betrokken partijen of de mogelijkheden om melding te doen voldoende zijn en welke rol branchepartijen hierin kunnen spelen. Hij zal specifiek kijken naar de rol van ROC’s in zowel het stimuleren van bewustwording in de opleiding van pm’ers, als hun verantwoordelijkheid in het doorgeven van signalen van misstanden.

Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, vond eind vorig jaar al dat pm’ers eerder aan de bel moeten trekken als ze misstanden signaleren. Lees meer

Administratie

Asscher en de andere partijen hebben ook gesproken over een aanvullende eisen rondom de administratie van opvangorganisaties. Organisaties moeten inzichtelijk maken welke kinderen op welke dag komen (urenregistratie) en welke beroepskrachten dan werkzaam zijn, zodat misstanden sneller zichtbaar zijn.

Gegevens delen

Gegevens van de Belastingdienst/Toeslagen voor de GGD kunnen helpen om het dossier van een mogelijk malafide kinderopvangorganisatie rond te krijgen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het aantal aanvragen kinderopvangtoeslag voor de desbetreffende locatie. Zo kan de GGD de administratie van de organisatie controleren en vaststellen of er misschien sprake is van een schaduwboekhouding. En bij het delen van gegevens gaat het ook om informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zodat een malafide opvangorganisatie niet ergens anders opnieuw kan beginnen. Asscher gaat verkennen welke gegevens nu al gedeeld kunnen worden en waar eventueel belemmeringen zitten die kunnen worden weggenomen.

Lees hier de volledige kamerbrief van Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.