Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher mengt zich niet in conflict BKK en hoogleraren

Minister Asscher wil zich niet mengen in het ontstane conflict tussen Bureau Kwaliteit Kinderopvang en wetenschappers. De minister heeft er vertrouwen in dat het bestuur van BKK zelf een einde maakt aan de onrust door in overleg te gaan met de opgestapte hoogleraren. Drie hoogleraren en een ondernemer keerden BKK onlangs de rug toe, omdat zij vinden dat geld een grotere rol lijkt te spelen in de selectiecriteria van de opleidingen dan kwaliteit.
Asscher mengt zich niet in conflict BKK en hoogleraren
Foto: ANP

Kamerleden maken zich zorgen over de ontwikkelingen bij het BKK en de breuk tussen wetenschappers en het bureau. CDA-Kamerlid Pieter Heerma vroeg de minister hoe hij deze breuk beoordeelt en of er sprake is van een te sturende rol in de aanbestedingsprocedure van het ministerie.

Zelf oplossen

Minister Asscher betreurt de situatie, net als de Kamerleden, maar vindt niet dat het aan hem is om de breuk te herstellen. ‘Het is een kwestie voor BKK zelf om de ontstane onrust op te lossen. Uiteraard in samenwerking met de wetenschap. Deze twee partijen moeten juist bij elkaar komen.’ Asscher wil wel graag op de hoogte worden gehouden van deze ontwikkelingen en heeft hier bij het BKK om gevraagd.

Vijf opleiders zijn uitgenodigd om een training voor het verbeteren van taal- en interactievaardigheden van pm’ers en gastouders te ontwikkelen. Hiervoor komt 15 miljoen euro beschikbaar. Bekijk hier wie die vijf opleiders zijn.

Heroverwegen trainingen

Op de vraag of het besluit om deze vijf trainingen voor taal en interactie te subsidiëren ook heroverwogen kan worden, is de minister duidelijk. Dat is wat hem betreft geen optie. Volgens Asscher was de procedure voor iedereen helder en transparant en is er dus geen reden om op de eerder gemaakte beslissing terug te komen. Hij merkt ook op dat er tot nu toe door niemand officieel bezwaar is aangetekend. Het is overigens nog niet zeker dat de vijf opleidingen voor taal en interactie, die nu worden ontwikkeld door de bureaus, straks daadwerkelijk subsidie toegekend krijgen. De laatste inhoudelijke beoordeling, onder andere door de adviescommissie scholing, moet nog plaatsvinden.

Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink benadrukt het belang van een effectieve training om taal- en interactievaardigheden te verbeteren. ‘Niet elke training werkt. De keuze van een effectieve training is van groot belang, ook gezien het belang van de taal- en interactievaardigheden van de pedagogisch medewerkers voor de ontwikkeling van het jonge kind.’ Lees zijn verklaring hier.

Kwaliteit én kosten

Asscher weerspreekt dat er sprake zou zijn van ‘een afscheid van de wetenschap’. Wel erkent hij dat er onenigheid is tussen enkele hoogleraren en het bestuur van BKK. Maar dat de inzendingen voor opleidingen zijn beoordeeld op kwaliteit én kosten, was bij iedereen op voorhand bekend.

Debat aangekondigd

Niet alleen Heerma maakt zich zorgen, ook andere Kamerleden onder wie Steven van Weyenberg van D66 en Keklik Yücel van de PvdA maken zich zorgen. Van Weyenberg vindt dat het niet voldoende overzichtelijk is wie er, met welke pet op, naar de trainingen heeft gekeken. Kamerlid Yücel ziet graag dat de minister in een brief verantwoordt hoe de wetenschappelijke kennis volgens hem wél voldoende geborgd is in het beleid. Minister Asscher ziet geen aanleiding om aan beide verzoeken te voldoen. CDA’er Heerma kondigde aan een debat over dit onderwerp aan te vragen.

Bekijk het verslag van het vragenuurtje hier:

2 REACTIES

  1. Het doel van de petitie ‘BKK effectief’ is om minister Asscher vanuit de praktijk van de kinderopvang een serieus signaal te geven: wij willen als kinderopvangorganisatie zelf kunnen kiezen voor effectief bewezen trainingen! Ik hoop dat tijdens het Kamerdebat de discussie gevoerd gaat worden over de inhoud (kwaliteit van de kinderopvang) en niet alleen over het proces (de financiën).

  2. Lees alle reacties
  3. De Kamer was ontevreden met de antwoorden van minister Asscher. Een brede kamermeerderheid (VVD, SP, GroenLinks, D66, CDA en PvdA) heeft daarom besloten dat er – zo snel mogelijk na het zomerreces – een apart Kamerdebat komt over deze kwestie en aanverwante zaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.