Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher geeft ruimte aan lokaal maatwerk peuteropvang

Hoewel Asscher de plannen van de VNG, die pleiten voor gratis opvang voor alle peuters, afwijst, wil hij wel ruimte geven aan lokaal maatwerk. Dit schrijft hij in een officiële reactie naar de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Eerder al bleek dat Minister Asscher en staatssecretaris Dekker geen heil zien in gratis voorschoolse voorzieningen voor alle peuters. Maar volgens de bewindvoerders is er financiële ruimte om lokaal een verdergaande invulling te geven aan voorschoolse voorzieningen.
Asscher geeft ruimte aan lokaal maatwerk peuteropvang
Foto: ANP

Het plan van de VNG had 815 miljoen euro moeten kosten. Er lag al een plan voor financiering klaar dat is doorberekend door Bureau Buitenhek. Voorschoolse opvang realiseren voor niet-doelgroeppeuters zou 440 miljoen euro moeten kosten en voor doelgroeppeuters 375 miljoen euro. Dit is als alle peuters van de dagdelen gebruikmaken. Financiering zou geregeld kunnen worden door bestaande subsidieregelingen, zoals de specifieke doeluitkering onderwijsachterstandenbeleid (OAB), inclusief extra middelen G37, het budget voor kinderopvangtoeslag en de uitkering kwaliteit peuterspeelzaalwerk in het gemeentefonds te investeren.

Niet realistisch

Minister van Sociale Zaken Asscher en Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zien niet hoe dit bedrag past binnen de budgettaire kaders van het regeerakkoord. ‘Uitvoering van het alternatieve scenario is niet realistisch.’ Er zou zeker 400 miljoen euro ontbreken om voorschoolse opvang voor alle peuters in Nederland te financieren.

Werkende ouders

Dat betekent niet dat er helemaal geen ruimte is om lokaal wel dagdelen te realiseren voor peuters die buiten de kinderopvangtoeslagregeling en/of de VVE-subsidieregeling van de gemeente vallen. Volgens de bewindvoerders Asscher en Dekker is de gemeente straks geen VVE-subsidie meer kwijt aan peuters van werkende ouders. Die kosten komen onder het Rijk te vallen omdat deze ouders nu gebruik moeten maken van de kinderopvangtoeslag. Het geld dat de gemeente daarmee bespaart, kan ingezet worden voor lokaal maatwerk.

Harmonisatie

‘Er zijn gemeenten die verder willen gaan dan het voorstel van het kabinet. Daarvoor biedt het kabinetsvoorstel ruimte’, aldus Asscher en Dekker. In veel gemeenten is de harmonisatie de afgelopen jaren in gang gezet. Uit het Landelijk Register Kindercentra en Peuterspeelzalen (LRKP) blijkt dat er de afgelopen twee jaar 600 peuterspeelzalen zijn omgezet naar kinderdagverblijven. Dat betekent een daling van 20 procent.

Segregatie peuters

Het kabinet en de VNG zijn het oneens over welk voorstel het beste en overzichtelijkst is. Volgens de VNG werken de peuterplannen van minister Asscher segregatie in de hand. Er blijven immers twee geldstromen beschikbaar: via het Rijk voor kinderen van (twee) werkende ouders en via de gemeente voor kinderen met een (taal)achterstand. Het kabinet wijst de VNG erop dat 80 procent van de kinderen die gebruik maakt van voorschoolse voorzieningen werkende ouders heeft. Ook vindt het kabinet dat de kinderopvangtoeslag haar functie van het stimuleren van arbeid moet behouden.
Lees de brief, klik op onderstaand document:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.