Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Asscher: ‘Bezuinigingen kinderopvangtoeslag niet teruggedraaid’

Asscher: ‘Bezuinigingen kinderopvangtoeslag niet teruggedraaid’

De bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag in 2013 worden niet teruggedraaid. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in antwoord op Kamervragen over de bezuinigingen. Ook verwacht hij niet dat ouders door de bezuinigingen minder gaan werken of helemaal stoppen met werken.

Terugdraaien
Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) vroeg Asscher een reactie op de verwachte sterke afname van de arbeidsparticipatie bij bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Ook vroeg Heerma hoeveel Asscher ervoor uittrekt om de aangekondigde bezuinigingen voor 2013 terug te draaien. Daarop antwoordt de minister resoluut: ‘In het regeerakkoord zijn geen middelen beschikbaar gesteld om de bezuinigingen voor 2013 terug te draaien.’

Voornemen
Asscher laat weten dat hij het een zorgelijk signaal vindt wanneer ouders het voornemen hebben om minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen met werken. Maar, zo onderstreept de minister, een voornemen hoeft niet te betekenen dat ouders ook daadwerkelijk minder uren gaan werken of stoppen.

Werktijden
De minister heeft cijfers die laten zien dat de ontwikkeling in arbeidsparticipatie van vaders en moeders met jonge kinderen redelijk stabiel is in 2012. Asscher verwacht dat ouders de combinatie arbeid en zorg anders inrichten door bijvoorbeeld andere werktijden of door minder gebruik te maken van formele opvang. Iets wat hij nu al in de praktijk ziet.

ANP-Photo/Jerry Lampen

 

8 REACTIES

  1. @Youri: ik hoor dat verhaal over Duitsland en Scandinavische landen wel vaker. Het lijkt er wel eens op dat mensen elkaar aan het napraten zijn…Inhoudelijk gaat het namelijk in de meeste gevallen niet verder dan wat u nu heeft neergeschreven. Het ene land is een voorloper in het één en ander land scoort weer beter op een ander vlak. Ik vind dat Nederland economisch niet verkeerd op de wereldladder staat, hoor.

  2. Lees alle reacties
  3. Uw reactie is begrijpelijk. Echter hangt goede & betaalbare kinderopvang onherroepelijk vast aan economische groei & ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn sterk economische landen zoals Duitsland & de Scandinavische landen. Waar het een vanzelfsprekendheid is dat de kinderopvang geheel bekostigd wordt door de overheid. Resultaat: hoog opleidingsniveau, welvaart, sterke economie, en ik kan nog wel even zo door gaan. Dus uw verhaal is vrij kort door de bocht. En dat de marges in de branche onbeschaamd hoog zijn, is ook een broodje aap verhaal. Bij goed georganiseerde & betaalbare kinderopvang heeft uiteindelijk (ook de mensen zonder kinderen!) iedereen vroeg of later baat! Dat noemt men: investeren.

  4. Ik ben waarschijnlijk één van de weinigen hier die het terecht vind dat de kosten vanuit de overheid richting de kinderopvang worden beperkt. Het was erg gemakkelijk en betaalbaar om als ouder je kind naar de opvang te brengen. Voor de branche natuurlijk erg fijn. En de kinderopvangorganisaties namen in aantal dan ook flink toe. Er viel brood mee te verdienen. Maar voor de overheid rezen de kosten de pan uit. Miljarden kostte het! Ten opzichte van andere potjes bij de overheid stegen deze kosten overal ver boven uit…dat kon niet zo blijven duren. Of ze nou een fout hadden gemaakt of niet. Dat ouders hun buren, opa of oma, of een ander weer in gaan schakelen hoeft toch niet erg te zijn? Waarom moet de opvang per definitie door de overheid verzorgd te worden? Onzin! Wanneer ouders een alternatief vinden dat voor hen goed én goedkoper is én daar vervolgens hun handje niet voor op hoeven te houden bij de overheid, is iedereen daar bij gebaat. Behalve de branche, uiteraard.

  5. hoe sociaal ben je niet dus de rijke hebben weer gewonnen even een hoop stampij maken om de inkomens afhankelijke zorgpremie en het is van de baan. maar iets waarmee veel meer mensen en vooral kinderen worden gepakt gaat gewoon door? onbegrijpelijk ik zie om mij heen steeds meer sleutelkinderen. sleutel om de nek en naar school en s,middags alleen thuis zitten tot er iemand thuis komt. De kleintjes weer naar opa of oma of naar een zwart werkende oppas inderdaad terug naar af ondertussen staan er daardoor heel veel personeels leden van de kinderopvang op straat was je tot anderhalf jaar geleden al blij als als je meer dan 3 brieven kreeg als ondernemer nu krijgen sommige er wel 90 binnen op een vaccature . dus bezuinigen we nu naar mijn mening kost het geld door al die werkeloze leidsters/leiders

  6. bijzonder om te zien dat volgens de minister de ouders niet minder zijn gaan werken. Volgens mij komt deze man van Mars. Er zijn vele organisaties die sluiten, dat is vast niet omdat er nog zoveel vraag is naar opvang. En inderdaad te gort voor woorden, dat er eerst veel geinvesteerd moet worden, en aan allerlei regels moet worden voldaan. En dan wordt het mensen onmogelijk gemaakt om er gebruik van te maken. Misschien moet de minister eens een keer het land in trekken en gaan kijken wat er werkelijk gebeurd.

  7. Onbegrijpelijk dat de formele opvang aan steeds meer eisen moet voldoen.
    De minister kan toch snappen dat dit kostenverhogend werkt. Als antwoord komt er minder geld en gaan de kinderen naar de buurvrouw of spelen zonder toezicht op straat. De ouders zijn vaak wel gedwongen om te blijven werken om het financieel te kunnen bolwerken

  8. Tenenkrommend om te moeten lezen dat Asscher verwacht dat ouders minder gebruik gaan maken van formele opvang! Gaan we weer terug naar het tijdperk ‘0’, waarin iedereen weer ‘zwart’ gaat oppassen (denk aan achteraf kamertjes) zonder toezicht van de overheid. ‘Waarom Asscher, wil je hier weer naar terug?’ Waarom is er dan zoveel geïnvesteerd in de Kinderopvang om vervolgens alles weer te laten afbrokkelen? Kapitaalvernietiging! Maar ach, Nederland heeft geld genoeg! Over een paar jaar pomper we er gewoon weer geld in, wie dan leeft wie dan zorgt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.