Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher antwoordt op Kamervragen over flexen

Het is aan werkgevers en werknemers om een juiste balans te vinden tussen zekerheid en flexibiliteit, vindt demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Twee Kamerleden van GroenLinks stelden Kamervragen na kritiek van FNV op flexen in de kinderopvang.
Foto: AdobeStock

Werkgevers- en werknemersorganisaties lieten onlangs gezamenlijk onderzoek doen naar de kinderopvang als arbeidsmarkt. Dit heeft geleid tot het onderzoek Flexibiliteit, zekerheid en ervaren werkdruk in de kinderopvang. Uit het onderzoek bleek dat veel pedagogisch medewerkers flexibel worden ingezet en niet weten waar ze aan toe zijn wat betreft het aantal uren en hun exacte werkdagen. Veel werkgevers gaven aan nog altijd met onzekerheid naar de toekomst te kijken.

Flexibele schil

De FNV trok de conclusie dat werkgevers in de kinderopvang flexverslaafd zijn. GroenLinks-Kamerleden Lisa Westerveld en Zihni Özdil vroegen demissionair minister Asscher of hij deze conclusie deelt. Asscher antwoordt dat de kinderopvang een conjunctuurgevoelige sector is en dat werkgevers aan hebben gegeven een flexibele schil nodig te hebben om deze scherpe schommelingen in de vraag op te kunnen vangen. Hij zegt begrip te hebben dat de economische crisis en bezuinigingen voor onzekerheid heeft gezorgd bij werkgevers.

Arbeidsvoorwaarden

Asscher vindt dat de Wet Werk en zekerheid leidend moet zijn voor werkgevers in de kinderopvang. ‘Deze wet beoogt een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt te bereiken en de doorstroom van flexibele naar vaste arbeidsrelaties te bevorderen.’ Hij vindt dat er aandacht moet zijn voor de wensen van medewerkers in de sector. Maar dit vindt hij een taak van werkgevers en werknemers zelf. Asscher verwacht dat de groeiende vraag naar personeel in de kinderopvang een voordeel is voor de positie van medewerkers in de kinderopvang . ‘Werkgevers zullen vanwege een krappere arbeidsmarkt moeten concurreren op arbeidsvoorwaarden en contractvormen.’

Kinderopvangtoeslag

Een voorspelbare overheid zou de kinderopvang goed doen, denkt Asscher. Hij geeft aan sinds 2014 de kinderopvangtoeslag te hebben verhoogd (m.u.v. 2015) wat bijgedragen zou hebben aan het herstel. ‘Wat ik belangrijk vind, is dat kinderopvang zowel financieel als fysiek goed toegankelijk is voor ouders en een goede kwaliteit biedt. Op de vraag of het omvormen van de kinderopvang tot een publieke voorziening tot de mogelijkheden behoort, antwoordt Asscher dat dit aan zijn opvolger is.

Download de Kamervragen en -antwoorden hier


Niet weten waar je aan toe bent in je werk maakt kinderopvangmedewerkers erg onzeker. Volgens de FNV wordt er met pm’ers gesold. Dat beeld wordt herkend door professionals die via social media op het rapport over werkdruk en flexibilisering in de kinderopvang reageerden. ‘De grens is echt wel bereikt.’ Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.