Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arnhemse kinderopvang waar kindje overleed goedgekeurd na extra GGD-inspectie

Kinderopvang De Toverburcht in Arnhem, waar op vrijdag 10 maart een jong kind overleed, is na extra inspectie door de GGD goedgekeurd. Nog altijd is onduidelijk waaraan het kind is overleden. Daar doet het OM onderzoek naar. ‘Deze gebeurtenis heeft er echt ingehakt’, vertelt een woordvoerder van kinderopvangorganisatie Skar.
arnhemse-kinderopvang-waar-kindje-overleed-goedgekeurd-na-extra-ggd-inspectie
Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

Dat meldt de Gelderlander.

De extra GGD-inspectie vond plaats vanwege het overlijden van kind tussen de 0 en 4 jaar, op vrijdag 10 maart bij Skar-vestiging De Toverburcht in Arnhem. Daaruit blijkt dat De Toverburcht aan alle veiligheidseisen voldoet, meldt de gemeente Arnhem. Medewerkers hebben de juiste papieren, er staan voldoende medewerkers op de groep en de ruimte voldoet aan eisen in de Wet Kinderopvang.

OM onderzoekt oorzaak

De GGD gaat niet over de toedracht van het incident, daarover gaat het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerder van het OM zegt tegen de Gelderlander dat het OM nog altijd druk is met het onderzoek naar wat er die middag gebeurd is en of de protocollen zijn gevolgd.

Medisch incident?

De politie sprak eerder van een ‘medisch incident’, een term die zorgen oproept omdat in dat geval het overlijden veroorzaakt is door verwijtbaar en/of onzorgvuldig handelen van een zorgverlener Skar-woordvoerder Ries van den Heuvel zegt tegen de Gelderlander niet te weten of er ooit duidelijkheid zal komen over de toedracht van het overlijden. ‘Wellicht geeft het onderzoek van het OM daartoe aanleiding, maar misschien ook niet. Dat moeten we te zijner tijd samen met de ouders bekijken.’

Toename incidenten in de kinderopvang: ‘Geen vermoeden meer, maar een feit’

Een peuter bij een kindcentrum in Zwolle kwam in het water terecht. In Arnhem overleed een kindje in de opvang door een nog onduidelijk ‘medisch incident’. Een Amsterdamse locatie moest sluiten vanwege wantoestanden. Kinderen van opvanglocaties zijn meerdere keren ‘van de weg geplukt’, terwijl ze nog niet gemist werden. Is er nu echt een toename van het aantal incidenten, of lijkt dat alleen zo? Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK: ‘We moeten terughoudend zijn met aannames, maar toeval bestaat niet.’ Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.