Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Arbeidsmarktontwikkelingen: stabiliteit in personeelstekorten kinderopvang

Hoopvol nieuws als het gaat om de personeelstekorten in de kinderopvang. Uit de nieuwste quickscan van Kinderopvang werkt! blijkt dat er (opnieuw) een lichte afname is van de personeelstekorten.
kinderopvang
Beeld: AdobeStock

Tussen oktober 2022 en maart 2023 namen de personeelstekorten af bij de verschillende soorten organisaties in de kinderopvang. Uit de quickscan van Kinderopvang werkt! van juni dit jaar blijkt dat er nu opnieuw een lichte afname is. Driekwart van de organisaties met bso, de helft van de dagopvang en een derde van de peuteropvang kampt nog met een personeelstekort.

De cijfers

In de buitenschoolse opvang nam het aandeel organisaties met een tekort aan pedagogisch medewerkers licht af van 76 naar 73 procent. In de peuteropvang is er een afname van 33 naar 32 procent en in de dagopvang van 54 naar 52 procent. Kleine verbeteringen, maar wie het kleine niet eert…

Organisaties hebben met name een personeelstekort op de donderdag (82 procent), maandag (80procent) en dinsdag (78 procent). Op de vrijdag (72 procent) en woensdag (70 procent) is dit iets minder. Veelgenoemde oorzaken voor het personeelstekort zijn: te weinig aanbod van geschikte kandidaten (78 procent, tegen 66 procent in maart 2023), ziekteverzuim van medewerkers (64 procent tegen 67 procent in maart 2023) en uitstroom van personeel (45 procent, zowel nu als in maart 2023).

Toename tekorten in peuteropvang verwacht

Het grootste aandeel organisaties dat de komende zes maanden een tekort aan pedagogisch medewerkers verwacht zien we in de bso met 72 procent (tegen 73 procent in maart 2023). Hierna volgt de dagopvang met 55 procent (tegen 56 procent in maart 2023) en de peuteropvang met 43 procent (tegen 31 procent in maart 2023).

Oplossingen

Kinderopvang werkt! vroeg de deelnemende kinderopvangorganisaties ook hoe zij omgaan met het personeelstekort. De organisaties zorgen voor een prettige werksfeer (82 procent), waardering (77 procent) en meer persoonlijke aandacht (76 procent). 66 procent van de organisaties biedt medewerkers de mogelijkheid tot opleidingen of cursussen. Daarnaast geeft 57 procent aandacht aan de balans tussen werk en privé en 56 procent geeft medewerkers  attenties.

Ook nemen de organisaties verschillende ad-hoc maatregelen tegen het tekort, zoals het laten invallen of bijspringen van pedagogisch medewerkers (82 procent), het laten werken van medewerkers boven hun contracturen (58 procent) en het inzetten van meer bbl’ers (52 procent).

Benieuwd naar het gehele rapport? Dat vind je hier >>

Bronnen: Kinderopvang werkt!, BMK

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.