Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angst voor oneerlijke concurrentie bij continue screening

Marianne Velsink
Continue

De Vereniging GastOuderBranche (VGOB) is enthouiast over het voorstel om medewerkers in de kinderopvang, en ook gastouders, vanaf 2013 continue te screenen. Wel is de VGOB bang voor oneerlijke concurrentie omdat gemeenten verschillend gaan handhaven zoals dat nu ook het geval is bij geconstateerde overtredingen tijdens de GGD-inspectie.

Signaal
Het voorstel van minister Kamp houdt in dat medewerkers in de kinderopvang vanaf 2013 in een centraal register komen te staan. Zodra iemand met Justitie in aanraking komt, wordt door de dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bekeken of diegene in de kinderopvang kan blijven werken. Zo nee, dan krijgt de gemeente en de GGD een signaal. De VGOB is bang dat er per gemeente anders wordt omgegaan met dit signaal.

Bodemprijzen
De maatregel, hoe goed ook, riekt naar oneerlijke concurrentie. Ook nu klagen leden van de brancheorganisatie voor gastouders dat concurrenten bodemprijzen hanteren omdat zij het niet zo nauw hoeven te nemen met de wet Kinderopvang. Dat terwijl een gemeente verderop een gastouder die zich strikt houdt aan de regelgeving wel beboet wordt om een kleine overtreding. Zij vreest een soortgelijke situatie als volgend jaar de continue screening in de kinderopvang wordt ingevoerd.

Papieren veiligheid
Desondanks is de brancheorganisatie blij dat er een einde komt aan de eenmalige VOG-controle die een gastouder nu moet ondergaan. Begaat hij of zij na die controle een overtreding, dan heeft dit geen enkel gevolg voor het wel of niet mogen uitoefenen van het beroep. Een ‘papieren veiligheid’ vindt de VGOB waar gelukkig een einde aan komt.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.