Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Analyse: Welke partijen gaan voor baby’s en peuters?

De AOW-leeftijd, Europa en de zorg zijn enkele onderwerpen die op dit moment veel aandacht krijgen in de verkiezingsdebatten. Maar wat doen de verschillende partijen om de ontwikkelingskansen van kinderen op jonge leeftijd te vergroten? Marilse Eerkens zocht het uit voor De Correspondent.
1Verkiezing baby's.jpg
De Tweede Kamerverkiezing wordt op 15 maart gehouden. - Foto: ANP

Eerkens keek naar de daden van de afgelopen vier jaar én de plannen voor de komende vier jaar. Welke kansen benutten politieke partijen om de ontwikkeling van baby’s en peuters een zet in de goede richting te geven?

Cruciale breinontwikkeling

Tussen nul en vier jaar maken kinderen een cruciale breinontwikkeling door en bouwen ze een – al dan niet veilige – relatie op met hun ouders en verzorgers. Die breinontwikkeling die zij doormaken is geen autonoom proces. Ze is sterk afhankelijk van de interactie met mensen uit de omgeving. Kinderen die opgroeien in een stressvolle omgeving (veroorzaakt door bijvoorbeeld armoede, ernstige relatieproblemen van ouders, veel wisselende verzorgers of een depressieve, sombere of overbelaste ouder), of in een weinig stimulerende omgeving (weinig voorlezen, weinig praten, weinig stimuleren van spel, weinig plezier maken) lopen het risico dat hun brein zich niet optimaal ontwikkelt’, schrijft Eerkens. Volgens haar kan dit op latere leeftijd leiden tot een hogere stressgevoeligheid, minder inlevingsvermogen en minder vaardigheden om goed te kunnen leren.

Politieke agenda

Wat hebben partijen voor nul- tot tweejarigen gedaan? Nog veel te weinig, concludeert Eerkens uit een aantal gesprekken met mensen die zich inzetten voor betere ontwikkelingskansen voor kinderen van nul tot twee jaar. Zij stellen dat er op landelijk en gemeentelijk niveau veel te weinig kennis is over de vroegkinderlijke ontwikkeling. Eerkens: ‘Ik kom geen partijen tegen die dit onderwerp, bijvoorbeeld via een motie, expliciet op de politieke agenda probeerden te zetten de afgelopen vier jaar. Wel hebben verschillende leden van de Tweede Kamer (van de PvdA, ChristenUnie en CDA) een aantal concrete initiatieven genomen die laten zien dat zij oog hebben voor de belangrijke ontwikkeling van kinderen tot twee jaar.’

Bevindingen

Eerkens vatte haar bevindingen samen in drie punten:

1. De VVD is de enige partij die in haar partijprogramma expliciet stelt dat consultatiebureaus meer zouden moeten screenen op mogelijke hechtingsproblemen tussen baby’s en ouders.

2. Om ouders meer rust te gunnen in de eerste maanden na de geboorte en het hechtingsproces tussen ouder en kind te bevorderen, pleiten meerdere partijen voor meer verlof voor ouders:

  • D66, PvdA en PvdD willen naast het bestaande zwangerschapsverlof drie maanden verlof voor vaders (D66: tegen 70 procent van het loon mits opgenomen in de eerste zes maanden na de bevalling).
  • Het CDA wil dat ook maar ouders mogen van hen zelf weten hoe ze dat verlof verdelen.
  • GroenLinks wil naast zwangerschapsverlof voor de vrouw, vier weken kraamverlof voor vaders, en zeven weken ouderschapsverlof voor elke werknemer (man en vrouw) om voor de jonge baby te zorgen.
  • De ChristenUnie wil een verruiming van het zwangerschapsverlof voor moeders (van zestien naar twintig weken) en tien dagen vaderschapsverlof.
  • SP houdt zich wat dit thema betreft erg op de vlakte. Die partij wil ‘in overleg met de sociale partners’ het vader- of partnerschapsverlof verlengen.’
  • DENK wil het vaderschapsverlof met acht dagen verlengen.
  • Artikel 1 wil ‘het verlof voor alle ouders binnen het gezin’ naar ‘een totaal van 4 maanden’ brengen.
  • VVD, PVV, SGP en 50-plus zeggen in hun programma niets over verlof.

3. GroenLinks, de ChristenUnie en het CDA pleiten ook voor een flexibilisering van de arbeidsmarkt waardoor werken en zorgen voor kinderen makkelijker wordt. GroenLinks pleit verder voor een verkorting van de standaardwerkweek.

Stemmen

Het valt Eerkens op dat de PvdA en het CDA partijen zijn die zich zowel hard maken voor ontwikkelingskansen van heel jonge kinderen en peuters. Persoonlijk is zij onder de indruk van het standpunt van GroenLinks, de ChristenUnie en het CDA, die stellen dat we moeten streven naar een samenleving waarin evenveel waarde wordt gehecht aan werken als zorgen. Eerkens: ‘Werkgevers en de overheid kunnen dit faciliteren door flexibel werken mogelijk te maken of in te zetten op een kortere werkweek, stelt GroenLinks voor. Kortom, met een stem op de PvdA, het CDA en GroenLinks zit je wat betreft de ontwikkeling van het jonge kind wel goed.’

Bron: De Correspondent.

Met de verkiezingen in aantocht pleit de PvdA voor twee miljard extra per jaar voor de kinderopvang. Ook wil de partij de kinderopvang goedkoper maken en ouders recht geven op twee dagen peuteropvang per week. Lees meer

1 REACTIE

  1. Eerlijk gezegd neig ik naar aanleiding van dit artikel voor de ontwikkeling van het jonge kind eerder naar de minder populaire partij binnen de kinderopvang, de VVD. Zij richten zich op hechtingsproblematiek vanuit een deskundig oogpunt bekeken. En maakt extra verlof voor jonge ouders niet dat jonge kinderen pas later in beeld komen? Dus juist zij die onze aandacht meer nodig hebben komen anders pas later in zicht.
    Investeren in goede (betaalbare) kinderopvang, veilig, betrouwbaar, dat lijkt mij de gewenste ontwikkeling voor elk jonge en vaak druk bezette gezin. Het is tegenwoordig niet alleen de betaalde baan wat men bezig houdt en waarin men ontlast dient te worden door langer verlof, de hele samenleving vraagt meer inzet van elke jonge ouder. Een mede-opvoeder kan optimale ontwikkelingskansen voor het hele gezin bieden.
    Een nieuwe gedachtegang…
    Welmoet Ferguson (Kindercentrum Poko Loko)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.