Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam werkt aan extra eisen kinderopvang

Redactie Kinderopvang
Amsterdam werkt aan extra eisen kinderopvang

De gemeente Amsterdam en kinderopvangorganisaties uit de hoofdstad praten over extra kwaliteitscriteria voor crèches. Die moeten bovenop de wettelijke eisen voor de kinderopvang komen. Doel is het verbeteren van de kwaliteit.

Dat zei wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, jeugdzaken) woensdag op een grote conferentie waar onder meer Amsterdamse kinderopvangorganisaties, de gemeente en landelijke organisaties aanwezig waren. De extra criteria worden ontleend aan de adviezen van commissie Gunning, die een rapport schreef over de Amsterdamse zedenzaak. Asscher benadrukte dat de extra criteria gedragen moeten worden door de branche.

Veilige omgeving
Volgens de gemeente en de kinderopvangorganisaties moeten ouders erop kunnen rekenen dat hun kind in een sociaal veilige omgeving wordt opgevangen en moet de ontwikkeling van het kind daarin centraal staan. Wat de extra criteria precies worden, is nog onbekend.

Burgemeester van der Laan vertelde dat hij om het vertrouwen terug te winnen, alle adviezen van commissie Gunning wil uitvoeren, voor zover het in zijn macht ligt. ‘Ook de sector is hierbij aan zet. Het invoeren van de governancecode is een eerste goede stap. Als het nodig is, gaat de gemeente ingrijpen, maar we gaan er aan werken dat dit niet meer nodig zal zijn. In de gemeente Amsterdam streven we nu naar kindercentra die een goede en zeer goede kwaliteit hebben.’

Raad van Toezicht
Van der Laan is ook behulpzaam bij het zoeken naar mensen die plaats kunnen nemen in de Raden van Toezicht. ‘Bij de woningcorporaties en schoolbesturen, is hier al veel ervaring mee en zij kunnen de kinderopvangorganisaties helpen.’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.