Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amsterdam maakt haast met verbeteren handhaving

Amsterdam maakt haast met verbeteren handhaving

Amsterdam gaat haast maken om het toezicht op de kinderopvang in de stad te verbeteren. Eerder deze week kreeg Amsterdam de B-status, net als 40 andere gemeenten. Dit houdt in dat er nog onvoldoende toezicht op de kinderopvang wordt gehouden.

Amsterdam Zuid
Per 1 januari wordt de handhaving in Amsterdam centraal geregeld vanuit een locatie in Amsterdam Zuid. Nu zijn alle stadsdelen nog afzonderlijk verantwoordelijk voor de handhaving in het eigen stadsdeel. De Commissie Gunning liet zich in het rapport over de Amsterdamse zedenzaak ook al kritisch uit over de constructie van toezicht waarbij stadsdelen op eigen houtje opereren. Zij vond dit te versnipperd.

Mee bezig
Ondanks dat en het feit dat de stad ook al in 2009 werd bestempeld als achterblijvende gemeente, is er tot dusverre nog geen sprake van verbetering. De B-status wil zeggen dat de gemeente nog niet voldoet aan de minimumeisen, maar wel bezig is hieraan te gaan voldoen. In totaal hebben 214 van de 418 gemeenten een status toegewezen gekregen. De 204 gemeenten die nog niet zijn beoordeeld, krijgen in 2012 een status van de Inspectie van het Onderwijs.

Bron: Parool.nl
Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. @DeBooij Toch wel interessant deze termen eens onder de loep te nemen. Er is veel verwarring over de betekenis van de termen ’toezicht’, ‘Inspectie’ en ‘handhaving’. Het gaat in dit geval om een aapassing in de handhaving in Amsterdam en dus heb je gelijk dat we dat concreet moeten benoemen (het is inmiddels in het bericht verduidelijkt). Maar toezicht op de kinderopvang beslaat meer dan alleen de GGD-inspectie. Handhaving is hier ook een onderdeel van. Best lastig dus, beaamt ook de GGD zelf. We gaan ons best doen hier beter op te letten!

  2. Lees alle reacties
  3. Slordig dat Kinderopvang Totaal een foute interpretatie van het Parool gewoon overneemt. Het toezicht is in Amsterdam bij de GGD allang centraal. Wat decentraal was en nu centraal gaat is de handhaving. Een goede zaak want daarmee wordt gelijke behandeling in de hele stad beter gewaarborgd. Ben wel benieuwd naar de beroepsmogelijkheden die open staan bij een handhaving. En ook benieuwd naar de werkwijze na handhaving als er voor verstrijken van de handhavingstermijn extra inspectie uitgevoerd wordt en op wiens verzoek dat dan gebeurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.