Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle vragen over kinderopvang en het coronavirus

Wat moet je doen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen? Als er toch een besmetting is, wat doe je dan? En wanneer moet je als kinderopvangorganisatie je deuren sluiten? Hier vind je alle vragen en antwoorden.

De vragenlijst is opgesteld op initiatief van de belangenverenigingen BK, BMK en BOinK en is te vinden op de websites van de verenigingen.

Vragen over sluiting

Moeten kinderopvanglocaties hun deuren sluiten?
Nee, dat moet en hoeft niet. Als een besmetting geconstateerd wordt, informeert de lokale GGD over de consequenties en de te nemen maatregelen voor die specifieke plaats of regio.

Is het denkbaar dat een kinderopvanglocatie zou moeten sluiten?
In uiterste gevallen zou het kunnen voorkomen dat een kindercentrum op last van de GGD en de rijksoverheid verplicht gesloten moet worden. Een houder moet dan voldoen aan deze verplichting. Vooralsnog is er geen enkele aanwijzing dat dit aan de orde is.

Als ik mijn kinderopvanglocatie zou moeten sluiten moeten de ouders dan ook betalen voor de niet-geleverde opvang?
Indien sluiting plaatsvindt op aanwijzing van de overheid, is er sprake van overmacht. De kinderopvanglocatie kan dan geen kinderen opvangen en ouders hoeven dan niet te betalen voor de niet-geleverde opvang, en geld wat hiervoor al betaald is moet worden terugbetaald aan de ouders. Dit heeft ook gevolgen voor de kinderopvangtoeslag – het aantal uren afgenomen kinderopvang wordt immers minder. Wijs ouders erop dat ze dit moeten aanpassen en adviseer hen bij vragen hierover contact op te nemen met de Belastingdienst.

Kan ik als houder ook zelf mijn kinderopvanglocatie sluiten?
Een houder kan zelf besluiten om de hele kinderopvanglocatie te sluiten. Dit zou met de Oudercommissie besproken moeten worden, zij hebben hierop adviesrecht. Ons advies is om te handelen conform de richtlijnen van de lokale GGD en het RIVM.

Als onze vestigingen niet meer open kunnen zijn, of medewerkers individueel in quarantaine zijn en niet mogen komen werken, zijn werkgevers dan verplicht het loon te blijven betalen?
Als de werkgever zelf besluit om een vestiging te sluiten, ligt het in diens risicosfeer en moet het loon door worden betaald. Er is op dit moment niet met zekerheid te zeggen in wiens risicosfeer het ligt als de overheid overgaat tot sluiting van vestigingen. Mocht het zover komen, dan is het advies om contact op te nemen met SZW of AVVN (het RIVM gaat echt alleen over de medisch-inhoudelijke kant van het coronavirus).
Mogelijk kan onderstaande interessant zijn:
Werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW
Aanvraag werktijdverkorting Ministerie van SZW

Voor een meer gedetailleerd overzicht van alle vragen op het gebied van sluiting, klik hier.

Vragen over het virus

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Wat weten we over het virus?
Het is nog niet duidelijk of het coronavirus ernstiger is dan een gewone griep. Het is een nieuw virus en het RIVM is nog druk bezig is met meer informatie verzamelen. Wat we nu weten is dat van alle bekende patiënten met het nieuwe coronavirus ongeveer 17% ernstige klachten heeft. Ongeveer 2% van de patiënten overlijdt aan het nieuwe coronavirus. Dit zijn vooral oudere mensen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Er is(nog) geen specifieke behandeling tegen het nieuwe coronavirus.

Hoe kun je het voorkomen?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Het advies van het RIVM is met name:

Wat moet ik doen na terugkeer van uit gebieden waar een besmetting was?
Ben je op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea, Iran of genoemde gemeenten in Noord-Italië geweest en heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Vragen over een mogelijke besmetting

Wat als een kind symptomen van het coronavirus vertoont?

  • Indien ouders een vermoeden hebben, dienen zij het kind thuis te houden en direct telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Indien medewerkers een vermoeden hebben dat een kind symptomen vertoont, houden zij het kind apart en nemen zij direct contact op met de ouder, waarna deze het kind komt ophalen en telefonisch contact opneemt met de eigen huisarts of de lokale GGD.
  • Voor ouders geldt een meldingsplicht. Dat betekent dat elke besmetting van het nieuwe coronavirus moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts.
    Wij adviseren met klem om ook als kinderopvang melding te maken van een besmetting bij de GGD.
  • Volg hierna de instructies van de GGD op.
  • Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.

Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?

  • De medewerker zal zich bij vermoeden van het coronavirus ziek melden en direct telefonisch contact opnemen met de huisarts of plaatselijke GGD.
  • Volg hierna de instructies van de GGD op.
  • Zodra is bevestigd dat het om het coronavirus gaat, moeten alle andere medewerkers, ouders en samenwerkingspartners (schoolbesturen) worden geïnformeerd volgens de instructies van de GGD.

Wanneer moet een vestiging sluiten?

Het sluiten van kinderopvangorganisaties behoort tot één van de mogelijkheden. Minister Menno Bruins van VWS bepaalt of sluiting noodzakelijk is in nauw overleg met het RIVM en de GGD.

Meer vragen?

Neem contact op met de GGD in je regio.

Belangrijke links

Actuele informatie over het corona-virus: RIVMRijksoverheid (FAQ) & Gemeente Amsterdam
Informatie voor de werkgevers en het corona-virus: AWVN
Informatie van de Rijksoverheid en het corona-virus: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.