Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle baby’s ingeënt tegen hepatitis B

Alle baby's ingeënt tegen hepatitis B

Alle baby’s in Nederland worden voortaan standaard ingeënt tegen hepatitis B. Nederland is één van de weinige landen waar dit nog niet gebeurde. Het vaccin wordt uiterlijk per 2012 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen.

Inhaalcampagne
Met dit besluit komt minister Ab Klink tegemoet aan het advies van de Gezondheidsraad. De raad had Klink ook aangeraden om de komende elf jaar een inhaalcampagne te organiseren voor kinderen tot twaalf jaar zodat zij ook beschermd zouden zijn tegen de ziekte. Maar dit advies legde Klink naast zich neer.

Leverkanker of leverfalen
Ongeveer 60.000 mensen hebben in Nederland een chronische hepatitis B-infectie. Het gaat vooral om migranten, en dan vooral die van de eerste generatie. Velen weten niet eens dat ze de ziekte hebben. De infectie kan uiteindelijk leiden tot leverkanker of leverfalen. In Nederland overlijden er per jaar tachtig tot driehonderd personen aan. De ziekte wordt onder meer overgedragen via seksueel contact, onhygiënisch handelen van artsen of verpleegkundigen, contact tussen moeder en kind of slechte hygiëne bij tatoeëren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.