Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agrarische kinderopvang in Oss krijgt waarschuwing van GGD

Het agrarische kinderdagverblijf Spierings in het Brabantse Oss heeft van de GGD een waarschuwing gekregen in mei van dit jaar, omdat er structureel te veel kinderen aanwezig waren. De kinderopvang heeft daarom direct een aantal contracten met ouders beëindigd. Omdat er geen reden werd vermeld, reageerden ouders vol onbegrip.
kind boerderij koeien
Beeld: AdobeStock

Eigenaar Jasper Spierings zegt hierover tegen Dtv Nieuws: ‘We hebben ouders moeten teleurstellen en dat vinden we verschrikkelijk.’ Hij erkent volmondig dat er fouten gemaakt zijn. De gedupeerde ouders kregen in mei te horen dat hun kind binnen een maand weg moest bij de opvang. Over de reden werd niet gecommuniceerd. ‘Dat vonden ze raar. Het zorgde voor paniek en verdriet’, zegt Maxime van Ooij hierover namens de getroffen ouders tegen Dtv Nieuws.

Te veel kinderen

Pas later kwam naar buiten wat nu de precieze oorzaak was van deze onverwachte beëindiging. De GGD was op 17 mei onaangekondigd langsgekomen en concludeerde dat er in alle groepen te veel kinderen werden opgevangen. Daarbij werden zelfs drie kinderen verzwegen. De GGD kwam op basis van presentielijsten tot de conclusie dat het probleem structureel was.

Ernstig vergrijp

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOINK), vindt het verontrustend. ‘Vooral ook omdat er sprake was van dingen verhullen. Dat is een ernstig vergrijp waarop normaal gesproken boetes volgen en bij herhaling zelfs sluiting mogelijk is’, legt hij uit. ‘Er sluipt iemand met een aantal kinderen stiekem weg vlak voor de komst van de inspectie, en die valt door de mand omdat één van de ouders het betreffende kind dat eigenlijk meegenomen is, komt ophalen. Maar er was sprake van een overtreding op meerdere groepen. Er worden gewoon veel te veel kinderen opgevangen. Dat is een ernstig vergrijp.’

Jellesma ziet zulke overtredingen vaker bij kinderdagverblijven en stelt dat het geld dat een extra kindplaats oplevert, de reden kan zijn om bewust de fout in te gaan. Maar, zegt Jasper Spierings: ‘Om geld is het ons nooit te doen geweest.’

Uitbreiding

De eigenaar van de kinderopvangorganisatie wil het aantal groepen binnenkort uitbreiden waardoor er straks niet 64 maar 96 kinderen welkom zijn. ‘We hebben met de beoogde uitbreiding in zicht inschattingsfouten gemaakt over hoeveel ouders we een contract konden geven’, legt hij uit.

Lees het volledige artikel op dtvnieuws.nl en bekijk de bijbehorende video >>

Ouders die willen dat Ska Kinderopvang de eenzijdige opzegging van contracten terugdraait, zien af van een kort geding en dienen nu een klacht in bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Een rechtszaak kan maanden duren, en die tijd is er niet. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.