Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afstand bedspijltjes kleiner in 2016

Vanaf 1 januari moet de afstand tussen spijlen van bedjes in crèches vijf millimeter korter.
spijltjes.jpg

De afstand tussen de spijltjes zal dan 6,5 centimeter zijn. Per 1 januari 2016 gelden nieuwe veiligheidsregels voor bedden en boxen in de kinderopvang. Dan is de overgangstermijn verstreken om oude bedden en boxen te vervangen. In 2008 zijn er nieuwe regels gekomen voor bedden en boxen in de kinderopvang. Dit naar aanleiding van een baby van een half jaar, dat in het kinderdagverblijf bekneld raakte tussen de bedspijltjes en overleed.

Ergonomisch verantwoord voor pm’er

De nieuwe regels moeten zorgen voor een veilige situatie van kinderen en ergonomisch verantwoord meubilair voor pedagogisch medewerkers. De beste manier waarmee kan worden aangetoond dat bedden en/of boxen aan de nieuwe eisen voldoen, is het overleggen van een geldig certificaat met een ‘goedgekeurd keurmerkinstituut-keurmerk’. Deze producten worden periodiek gecontroleerd. VeiligheidNL ondersteunt dit keurmerk onder andere. Zo’n keurmerk-certificaat zou bij aflevering door de verkoper of producent gegeven moeten zijn. Een testrapport is niet voldoende om aan te tonen dat de bedden en boxen aan de laatste eisen voldoen. Dit rapport zegt alleen iets over het geteste exemplaar, niet over het uiteindelijk geleverde product.

Op laatste moment aanschaffen

Volgens NRC Next hebben veel kinderdagverblijven de aanschaf tot het laatste moment uitgesteld. Uit onwetendheid, of omdat de investering, al gauw 700 euro per bed, in voorbije jaren niet uitkwam. Leveranciers van de bedjes zien de aankopen de afgelopen dagen verdubbelen. De oude bedjes zullen volgens de fabrikanten naar Oost-Europa gaan, waar de norm (nog) niet geldt.

Lees hier het hele artikel in NRC Next

Hoe zit het precies met de aanvullende eisen voor kinderbedden en boxen in de kinderopvang? Bekijk hier veelgestelde vragen en antwoorden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.