Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afname overhead-kosten binnen kinderopvang

Afname overhead-kosten binnen kinderopvang

Ondanks de groei de afgelopen jaren van de kinderopvangbranche zijn overhead-kosten binnen kinderopvangorganiaties niet gegroeid. Dat is opvallend omdat veel organisaties wel geprofessionaliseerd zijn. Was het overhead-percentage in 2005 nog 18 procent, in 2007 daalde dit naar 16,3 procent en in 2010 verder tot 15,9 procent.

Overhead, wat is dat?
De cijfers zijn afkomstig van AYIT Consultancy. Overhead-kosten zijn de uitgaven die een bedrijf aan zichzelf besteedt. Voorbeelden hiervan zijn uitgaven voor personeel en organisatie, automatisering, communicatie, juridische zaken en facilitaire zaken. Er is een enorm verschil tussen grote en kleine organisaties. Omdat grote organisaties de overhead efficiënter kunnen inrichten, is er bij hen sprake van een lager overhead-percentage.

Centraal aangestuurd
Het percentage varieerde in het onderzoek van 10 procent tot 24 procent van de omzet. Bij kinderopvangorganisaties is de overhead voor 2/3 deel op het centraal bureau te vinden en voor 1/3 deel op de locaties. Bij de ene organisatie heeft de verstigingsmanager veel verantwoordelijkheid, andere locaties worden juist veel meer centraal aangestuurd.

Waar gaat het geld naartoe
Bij kleine organisaties wordt het grootste deel uitgegeven aan directie en management (32 procent). Bij grotere organisaties is de afdeling verkoop & plaatsing relatief het duurste; 21% van de kosten van overheadpersoneel wordt op deze afdeling uitgegeven. Door de toegenomen marktwerking sinds 2005 is de aandacht bij de grotere organisaties voor marketing sterk toegenomen.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.