Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Adviesrecht prijs maakt positie ouders niet sterker’

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dat vasthouden aan het adviesrecht op de prijs voor ouders niet leidt tot een versterkte positie van ouders. Dat een aantal politici toch pleit voor het behoud van adviesrecht op de prijs, begrijpt de organisatie dan ook niet.
‘Adviesrecht prijs maakt positie ouders niet sterker’
Foto: ANP

Het vasthouden aan het huidige adviesrecht op de prijs, leidt volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang in de praktijk tot oneigenlijke discussies over de bedrijfsvoering van de ondernemer. Het gesprek tussen ouder(commissie) gaat dan namelijk juist niet over kwaliteit, denkt de Brancheorganisatie, maar blijft hangen bij bedrijfsorganisatorische- en financiële aspecten.

Regeldruk

‘Om een versterking van de positie van ouders in de kinderopvang te bewerkstelligen, is het noodzakelijk dat het gesprek tussen oudercommissie en houders over de daadwerkelijke inhoud van het pedagogische beleid gaat. Door vast te houden aan het adviesrecht op de prijs voor kinderopvang, wordt dit niet bereikt’, aldus de Brancheorganisatie op de website.  Een tweede argument waarom de Brancheorganisatie pleit voor het afschaffen van het adviesrecht, is dat dit leidt tot minder regeldruk en administratieve lasten voor kinderopvangeigenaren.

Tijdens het debat kinderopvang pleitten meerdere politici van de PvdA, de SP, het CDA en D66 voor het in stand houden van het adviesrecht over de prijs. Lees hier waarom >>

‘Zagen aan de poten’

BOinK stuurde een zeer kritische reactie op het wetsvoorstel Versterking positie ouders naar de Kamer, voorafgaand aan het debat. ‘Wat zegt geboden kwaliteit zonder een prijskaartjes en vice versa? Als je op het één geen invloed hebt en op het ander wel, dan zaag je aan de poten van medezeggenschap’, aldus BOinK in de brief.

Lees hier de kritiek van BOinK op het afschaffen van het adviesrecht voor ouders op de prijs >>

Langdurig wetstraject

Bij de Brancheorganisatie vinden ze het jammer dat er nu wordt gepleit voor het behouden van adviesrecht op de prijs. ‘Kennelijk leidt een langdurig wetstraject van meer dan drie jaar er bij sommige politici helaas toe dat de oorspronkelijke bedoeling en nadere uitwerking niet meer met elkaar stroken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.