Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies aan kabinet: opvang voor alle kinderen tot 12 jaar

Bert Bukman
De PO-Raad wil dat het nieuwe kabinet een kansrijke start mogelijk maakt voor alle kinderen van 0-12 jaar. Ook wil het adviesorgaan voor het primair onderwijs dat het kabinet het huidige kinderopvangtoeslagsysteem afschaft en de mogelijkheid om kindcentra te vormen wettelijk verankert.
© kate_sept2004 / Getty Images / iStock

‘In de pandemie is het extra duidelijk geworden: kinderopvang en onderwijs zijn cruciale sectoren,’ aldus de PO-raad. ‘Ze boden een veilige haven voor kwetsbare kinderen en zorgden dat ouders in vitale beroepen aan het werk konden. Alle kinderen van nul tot twaalf jaar verdienen maximale ontwikkelkansen, of hun ouders nu werken of niet.’

Wensenlijstje

De PO-Raad heeft het volgende wensenlijstje:

• Kinderopvang voor alle kinderen van nul tot twaalf voor minimaal 2 dagen per week moet bereikbaar en betaalbaar worden. Het huidige opvangstelsel is versnipperd en wordt door ouders als complex ervaren. Met als gevolg de ondervertegenwoordiging van kinderen van laagopgeleide ouders.

• Een systeem van rechtstreekse financiering van de kinderopvang.

• Het wegnemen van belemmeringen voor de samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs, sociaal werk, jeugdhulp- en sportvoorzieningen en gemeenten. Voorbeelden van die belemmeringen zijn aparte vormen van toezicht en maar liefst vijf verschillende financieringsbronnen voor de kinderopvang.

• De mogelijkheid om kindcentra te vormen moet wettelijk worden verankerd en de gelijkwaardigheid van alle betrokken partijen geborgd.

‘Uitgesproken blij’

Brancheorganisatie geeft aan ‘uitgesproken blij’ te zijn met deze stellingname van het primair onderwijs. ‘Hier wordt een dringende advies aan het kabinet gegeven om vooral werk te maken van een toekomstbestendig stelsel. Laten we geen tijd verspillen en álle kinderen van 0 tot 13 meer ontwikkeltijd in de kinderopvang geven.’

Cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen is een een nauwe en coherente samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang, aldus de BMK. ‘Door alle kinderen toegang te geven tot de opvang, kan het onderwijs zich meer richten op het onderwijskundig programma en de bso meer op de brede talentontwikkeling. Dit biedt volop mogelijkheden om onderwijstijd en ontwikkeltijd af te wisselen en invulling te geven aan innovatieve samenwerkingsvormen tussen kinderopvang en onderwijs.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.