Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maart roert zijn staart

Maart roert zijn staart. Best een gekke uitdrukking! We bedoelen ermee dat het weer alle kanten op kan. Uitdrukkingen zijn leuk, want je kunt ze letterlijk en figuurlijk nemen.
Foto: iStock

Zoek grappige uitdrukkingen en laat de achtplussers hiermee creatief aan de slag gaan. Elke uitdrukking wordt omgezet in een kunstwerkje. Het resultaat is een originele expositie, waarvoor je ouders uitnodigt.

Start

Ga met de achtplussers rond de tafel. Wie weet uitdrukkingen die grappig klinken als je ze letterlijk neemt? Laat de kinderen uitdrukkingen verzamelen bij ouders, opa en oma, buren. Ook een zoektocht op internet levert allerlei bijzondere gezegden op. Bespreek welke de leukste zijn en wat ze betekenen. Misschien kun je ook iets over de geschiedenis achterhalen. Verdeel de kinderen dan in duo’s en laat elk tweetal een uitdrukking kiezen om uit te beelden in een kunstvorm.

Uitdrukkingen

Zoek uitdrukkingen die beeldend zijn. Denk aan spijkers op laag water zoeken, hoe een koe een haas vangt, hij is het zwarte schaap van de familie, in de aap gelogeerd zijn, als de kat van huis is dansen de muizen, boontje komt om zijn loontje, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, de huid verkopen voor de beer geschoten is of een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.

Kunstvormen

Probeer bij de kunstvormen eens verder te denken dan een collage, tekening of schilderij. Inspireer de kinderen door ze bijzondere kunstvormen zien. Installatiekunst bijvoorbeeld. Hierbij gebruik je allerlei elementen die je uitstalt op een speciale locatie. Zo maak je als kunstenaar een soort eigen wereldje. Of maak ‘levende kunst’: je bent dan als mens onderdeel van het kunstwerk. Bij ‘maart roert zijn staart’ kan de achtplusser met een koeienstaart in een pan soep roeren. Of denk aan videokunst: korte filmpjes die je achter elkaar zet en afdraait tijdens de expositie. Het is sowieso leuk om alle bijzondere kunstwerken vast te leggen in foto en video.

Input

Zijn er in je stad of dorp moderne kunstenaars actief? Probeer er eentje te strikken voor een korte workshop of een bezoek aan het atelier. De kunstenaar kan vertellen over hoe hij of zij zich laat inspireren en welke technieken daarbij passen. Doel is vooral om de kinderen buiten de vaste patronen te laten denken.

Kosten

Probeer dit modernekunstproject ‘Maart roert zijn staart’ zo goedkoop mogelijk te houden. De kunstenaar wil de workshop misschien tegen een onkostenvergoeding doen. Leen een digitale camera of smartphone voor video en foto’s. Recycle (kosteloos) materiaal. Dit zorgt ook voor meer creativiteit en originaliteit.