Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Zwaartekracht testen

Waarom vallen we niet van de aarde en zweven we niet weg in de ruimte? Dat komt door de zwaartekracht. Een bijzondere natuurkracht waar je allerlei leuke experimenten mee kunt doen. Het zijn natuurlijk geen wetenschappelijke experimenten, het gaat er om dat kinderen een gevoel krijgen bij zwaartekracht.
Zwaartekracht
Foto: Fotolia

Magneet (alle leeftijden)

Leg de kinderen uit dat we op de planeet aarde leven en dat die rond is. Er wonen ook mensen aan de ‘onderkant’ van de aarde en toch vallen zij er niet af. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt een beetje aan ons en daarmee valt alles naar de aarde toe. Laat het zien met een magneet. De magneet kan kleine ijzeren voorwerpen naar zich toe trekken. Zo trekt de aarde ons naar zich toe, als een grote ronde magneet.

Alles valt (2 tot 4 jaar)

Zwaartekracht kan je voelen. Als je probeert weg te springen van de aarde, kom je vanzelf terug. Ga het met elkaar uitproberen. Gooi een balletje zo hoog mogelijk weg en het komt vanzelf terug. Maak een zo hoog mogelijke sprong en je valt vanzelf weer omlaag.

Veertje en knikker (4 tot 6 jaar)

Wat valt sneller omlaag? Een knikker of een veertje. De kinderen zullen het allemaal goed raden: de knikker. Maar waarom is dat? Het veertje voelt meer luchtweerstand. Zwaai met je armen en voel de lucht. Test nu de luchtweerstand met allerlei voorwerpen. Zet een ladder neer en laat een kind er op klimmen (zorg dat dit veilig gebeurt), dat voorwerpen omlaag laat vallen. Een ander kind hanteert de stopwatch. Zodra het kind op de trap loslaat, roept het ‘start’ en wordt de stopwatch ingedrukt. Wat valt sneller? Een veertje, een blad papier, een bal of een parachute van een plastic zakje.

Waterstralen (4 tot 8 jaar)

Neem een doorzichtige grote waterfles en prik daarin drie gaatjes van ongeveer dezelfde grootte in een rechte lijn onder elkaar. Eentje op acht centimeter hoogte, eentje halverwege en een acht centimeter van boven. Vul de fles met water en zet hem rechtop op het aanrecht (of doe dit buiten waar het nat mag worden). Uit de gaatjes begint het water te spuiten. Let op de waterstralen. De onderste straal is het krachtigst en spuit in een lange baan. De bovenste is zwakker en valt rechter omlaag. Een combinatie van de druk van het water (hoeveel water drukt op dit punt) en de zwaartekracht.

Glas water op zijn kop (6 tot 12 jaar)

Kan je een glas water op zijn kop houden zonder dat het water er uit valt? Vul een glas water tot aan de rand, zodat het water bol gaat staan. Neem een ansichtkaart en leg die met de gladde, glanzende kant op het glas en druk zachtjes aan, zodat er geen lucht onder zit. Keer het glas dan voorzichtig om. Het water blijft er in. De oorzaak: de lucht drukt overal tegenaan, dat is luchtdruk. De lucht drukt harder drukt tegen de kaart van onder, dan het water van boven. Daardoor blijft het water keurig in het glas. Een proefje van www.proefjes.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.