Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Dierenhuizen

Niet alleen mensen, maar ook dieren wonen in een huis. Waarom kiest een konijn een holletje en bouwt een vogel een nest? Een fascinerend onderwerp voor kinderen van alle leeftijden.
activiteit-van-de-maand-dierenhuizen-ANP.jpg
Foto: ANP

(Alle leeftijden) Wandeling

Maak een wandeling langs allerlei dierenhuizen. Natuurlijk heb je van tevoren al over de route nagedacht. Een hondenhok in de buurt, een vogelnestje of een vogelhuisje waar een moedervogel de kleintjes komt voeden in het voorjaar, de eendenkooien in de parkvijver en de hokken van de geiten en kippen in de kinderboerderij. Leer de kinderen de dieren met respect te behandelen. Je stapt niet zomaar iemands huis binnen, daar zou je zelf ook van schrikken, maar voorzichtig kijken mag wel.

(1 tot 3 jaar) Beweeg

Knip van vilt symbolen van dieren: vogel, beer, kip, geit, hond, poes en eekhoorn. Doe elk symbool aan een koord, zodat een halsketting ontstaat. Elk kind mag een halsketting kiezen van een dier dat hij of zij leuk vindt. Dan gaan de kinderen uitbeelden hoe hun dier rondloopt, springt of vliegt en hoe het dier vervolgens in zijn huis kruipt. Een vogel vliegt een paar rondjes en landt dan in zijn nest, een eekhoorn klimt door de bomen en kruipt in zijn hol en een beer loopt op vier poten en slaapt in een grot.

(2 tot 4 jaar) Memory & Match

Maak verder een memoryspel van foto’s van dieren en foto’s van hun huis. Beer en grot, vogel en nest (of vogelhuisje), paard en stal, hond en hondenhok, kip en kippenhok, vis en aquarium, konijn en konijnenhol in de grond, luipaard en boom, enzovoort. Print de foto’s en plak ze op stevig papier. Met deze kaarten kun je vervolgens allerlei spelletjes doen. De jongste kinderen zoeken bij elk dier zijn juiste slaapplek, de oudere kinderen kunnen de kaarten ondersteboven leggen en memory spelen.

(4 tot 6 jaar) Ontwerp een huis voor je lievelingsdier

Elk kind heeft wel een favoriet dier. Een hond, paard of dolfijn. Laat het kind nu voor zijn lievelingsdier een bijzonder huis ontwerpen. Een hondenhok gemaakt van lekkere hondenbotjes, een paardenstal die door de lucht kan vliegen of een stukje in de oceaan voor een dolfijn met veel hoepels waar Flipper doorheen kan springen. De ontwerpen kunnen worden getekend, maar je kunt ook driedimensionaal werken op een stuk karton en het hondenhok of de paardenstal maken van een schoenendoos.

(6 tot 8 jaar) Bouw een vogelhuis

Een uitdagende klus voor de oudste kinderen: bouw zelf een eenvoudig vogelhuis. De pedagogisch medewerkers begeleiden hierbij intensief, want er gaat geboord en gezaagd worden. Je kunt op internet een eenvoudig, maar duidelijk ontwerp zoeken en aan de slag gaan. Een voorbeeld: www.skil.nl/stappenplannen/vogelhuisje-maken.html

Maar je kunt het ook supercreatief aanpakken. Neem een grote oude, maar sterke schoen, bijvoorbeeld een werkschoen of een houten klomp en timmer deze met de hak aan een boom of hek. Of boor een gaatje in de bodem van een stalen theepot of gieter en schroef deze in de muur met de neus omlaag. Zo kun je van een saai hek of kale buitenmuur een bont vogelparadijs maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.