Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 685 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Hutten

Hutten, hokjes en huisjes

Hutten bouwen is spannend. Of het nu om een simpel hok gaat of een fraai ingericht tuinhuisje. Het betekent voor de kinderen een veilig, afgeschermd plekje waar ze zich kunnen terugtrekken om even te ontspannen, met elkaar te kletsen of om muziek te spelen of een boekje te lezen. Maar er zijn vele wegen die naar zo’n klein paradijsje leiden. Een paar ideeën voor verschillende leeftijdsgroepen.
Bijzondere post

Bijzondere post

Post hoeft niet altijd op een traditionele manier te worden verzonden. Je kunt post ook anders versturen. Ga met de oudere kinderen een experiment aan. Verstuur een leuke brief op vijf verschillende originele manieren en kijk welke brieven terugkomen. We geven vijf tips.
Boekenjacht

Boekenjacht

Waar koop of leen je boeken? Ga op boekenjacht! Een goed gevulde boekenkast is een must voor een kindercentrum. Maar ook thuis zou het fijn zijn als kinderen aan boeken worden blootgesteld. Sommige ouders zullen echter niet over een dikke portemonnee beschikken en boeken zijn doorgaans niet goedkoop. Leer kinderen en indirect hun ouders, dat boeken niet duur hoeven te zijn.
Trouwpartij

Trouwpartij

Trouwen spreekt tot de verbeelding van kinderen. Is er een pedagogisch medewerker, die gaat trouwen? Een goed moment om er activiteiten omheen te organiseren. Zorg dat je het onderwerp ‘trouwen’ open benadert. Niet alleen een man en een vrouw kunnen trouwen, ook twee mannen of twee vrouwen kunnen deze stap nemen. Enkele ideeën voor leuke activiteiten.
Een stapje verder

Een stapje verder

Kinderen hebben allerlei grote en kleine angsten. Het ene kind is bang in het donker, het andere kind is bang van honden. Help ze op speelse wijze met deze angsten om te gaan onder het mom van ‘Een stapje verder’. Let wel: het gaat om een stapje, niet om een stap. Neem de angsten van kinderen serieus. Forceer niets, maar ga op speelse wijze een klein stapje verder. Beloon de kinderen met complimentjes en bijvoorbeeld een leuke button met daarop ‘Ik ben een held’. Bij sommige activiteiten is het verstandig om eenmalig voor wat extra begeleiding te zorgen. Vraag ouders of vrijwilligers een paar uur bij te springen.
Optochten door de buurt

Optochten door de buurt

De beste manier om met de buurt van het kindercentrum in contact te komen? Maak een wandeling door de buurt en trek op een positieve manier de aandacht. Oftewel: houd regelmatig optochten. Vooral december is een ideale maand voor een feestelijke parade. Een paar ideeën.
Anders dan anders

Anders dan anders

Met blokken moet je bouwen en op een krukje hoor je te zitten, toch? Waarom eigenlijk. Kinderen gebruiken dingen vaak op onverwachte en originele manieren. Bekijk speelgoed en materialen eens helemaal anders. Een aantal voorbeelden.
Thematafel insecten

Thematafel insecten

Jonge kinderen zijn van nature vaak niet bang van insecten. Wij als volwassenen leren hen dat deze dieren ‘eng’ zijn. Probeer dat nu eens anders aan te pakken met een thematafel rond insecten. Voorwaarde hierbij is dat je oppast dat het niet wreed is voor de dieren. Leer de kinderen dat ze alleen mogen kijken en niet aankomen, geef de dieren dagelijks verse blaadjes en vocht en laat ze na een paar dagen, hooguit een week, weer vrij in de natuur. Potten en bakken waar een deksel op komt, krijgen uiteraard voldoende luchtgaatjes. Breng de kinderen respect voor de natuur en voor de dieren bij. Gebruik de insectentafel om samen naar te kijken en over te praten. Let op de bewegingen van de dieren, hoe zien ze er uit en wat eten ze? Laat de kinderen helpen bij het voeden (blaadje in de bak doen) en water geven. Je kunt bakken binnen houden, maar buiten is prettiger in verband met het risico van ‘ontsnappingen’. Enkele tips voor diverse insectenbakken.
Dans de wereld rond

Dans de wereld rond

Maak een dansje de wereld rond. Je hebt hier wel de hulp van internet bij nodig. Op Youtube vind je allerlei lessen en demonstraties van internationale dansen (vaak ook speciaal voor kinderen) en een onuitputtelijke hoeveelheid muziek uit andere landen. Het gaat er niet om dat de kinderen de dans perfect aanleren, maar vooral om plezierig te bewegen. Enkele voorbeelden.
Door een andere bril

Door een andere bril

Je bekijkt de wereld met je ogen. Maar het wordt al anders als je je ogen een beetje dichtknijpt of scheel kijkt. Je ogen zijn je natuurlijke lenzen. Het is leuk om met de kinderen te experimenteren met ‘onnatuurlijke’ lenzen. De wereld eens op een totaal andere manier te bekijken. Een aantal suggesties op een rij, maar met een beetje creatief denken, verzin je zelf nog veel meer manieren om anders te kijken.

Filter zoekresultaten