Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand – februari 2009

Activiteit van de maand - februari 2009

Activiteit van de maand: Multifunctioneel dambord

door Carla Overduin

Maak eerst een stevig reuzendambord. De opties hiervoor zijn:

  • Buiten: stoeptegels vormen een prima dambord. Creëer zwarte tegels door met stoepkrijt een kruis op deze tegels te zetten.
  • Binnen: maak van stevig papier en sterke grijze tape een reuzendambord. Hier mogen de kinderen alleen op hun sokken op spelen, anders gaat het niet lang mee.

Het dambord kan gebruikt worden voor tal van leuke spelletjes.

Beweging:

  • Voor de jongste kinderen: laat de kinderen één voor een voorzichtig van de ene naar de andere kant over het dambord lopen. Lukt het hen om de zwarte vlakken te vermijden? Wie op zwart stapt is af. Maak het dan iets moeilijker of laat oudere kinderen dit doen: probeer nu over het dambord te rennen van de ene naar de andere kant zonder zwart aan te raken. En tot slot: probeer het nu al huppelend.
  • Spring met twee voeten tegelijk van wit naar wit of van zwart naar zwart. Doe het dan op één been (hinkelen dus).
  • Zet met zwarte viltstift op de witte vlakken voetstappen. Recht, schuin, achterstevoren. Laat de kinderen dan het spoor volgen over het dambord. Het vraagt veel balanceren, rekken en strekken om netjes de voetstappen te volgen.
  • Twister: verspreid overal op het dambord blauwe, rode, groene en gele stippen. Je kunt dit doen met verf of bijvoorbeeld stickerpapier. Als je stickerpapier gebruikt, maak de stippen dan niet te groot, anders glijden de kinderen uit op hun sokken. Roep ‘geel’ en laat de kinderen met handen en voeten uitsluitend de gele stippen aanraken. Verander steeds de kleur.

Nadenken:

  • Met de oudste kinderen kun je ‘levend schaken’. Eerst worden de kinderen in een rode en blauwe groep opgesplitst. Verdeel vervolgens de rollen: twee kinderen zijn paard (prik een plaatje van een paard op hun shirt), twee zijn toren (geef ze een torenmuts op), twee zijn lopers (zij dragen een rugnummer), et cetera. Leg goed uit wat zij mogen en niet mogen doen. Elke groep heeft één hoofdspeler, die de pionnen verschuift. Houd het heel eenvoudig, het hoeft geen echt schaakspel te zijn.
  • Makkelijker is een simpele variant van ‘levend dammen’. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat de twee groepen met de neuzen naar elkaar toe staan. Alle kinderen staan op een zwart vlak en mogen uitsluitend zwarte vlakken aanraken. Enkele zwarte vlakken moeten worden open gehouden. Elke groep moet nu aan de overkant van het bord zien te komen door van zwart vlak naar zwart vlak te stappen. De groep die het eerste al zijn pionnen aan de overkant heeft, heeft gewonnen.

Creatief:

  • Genoeg met het dambord gespeeld? Tover het dan om in een fraai vloerschilderij. Elk kind mag eerst één zwart en één wit vlak gebruiken als achtergrond. Eerst moet iedereen keurig op zijn eigen stukje blijven, maar daarna kan je er eventueel een lekkere kliederboel van maken. Als iedereen zijn vakken mooi heeft gemaakt, kan je naar elkaar toe gaan schilderen en mag je over alles heen schilderen.
  • Knip het dambord in stukken en geef elk kind een paar stukken om op te schilderen en tekenen. Je kunt vervolgens allerlei nieuwe dambordcreaties maken door een aantal stukken aan elkaar te tapen en op te hangen.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.