Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal mannen in kinderopvang daalt nog steeds

Er waren al weinig mannen in de kinderopvang en het worden er alleen nog maar minder. Van de 60.000 werknemers in de branche wordt het aantal mannen op 400-500 geschat.
Volgens Gjalt Jellesma is het aantal mannen in de Nederlandse kinderopvang sneller teruggelopen dan in het buitenland.
Volgens Gjalt Jellesma is het aantal mannen in de Nederlandse kinderopvang sneller teruggelopen dan in het buitenland. - Foto: iStock

Gjalt Jellesma van oudervereniging BOinK brengt dit via RTL Nieuws onder de aandacht. Volgens Jellesma hebben mannen in de kinderopvang nog steeds last van Robert M. De zedenzaak waar hij verantwoordelijk voor was, speelde vijf jaar geleden in 2010.

Regelgeving werd op dit incident aangepast zoals het vierogenprincipe. Dat betekent dat een pedagogisch medewerker nooit meer alleen is met de kinderen. Een andere volwassene moet altijd mee kunnen kijken. Maar organisaties stelde zelf ook aparte regels in voor mannen, bijvoorbeeld dat mannelijke pm’ers niet langer meer in de slaapkamer mogen komen. Veel mannen zouden hier op afknappen.

Mannelijk rolmodel

Jellesma zegt dat het aantal mannen in de Nederlandse kinderopvang sneller is teruggelopen dan in het buitenland. Net als BOinK pleit Brancheorganisatie Kinderopvang juist voor méér mannen in de kinderopvang. ‘het is belangrijk dat er ook mannelijke rolmodellen in de kinderopvang zijn. Toch denkt de brancheorganisatie dat het een utopie is om te denken dat het aantal mannen in de kinderopvang zomaar te verhogen is.

De Orde van de Nederlandse Kinderopvang (een groep kinderopvangondernemers die graag anoniem wil blijven) schreef onlangs een weblog over hoe beroepsopleidingen PW omgaan met het aannemen van jongen. Niet…..! ‘Wij konden onze oren niet geloven.’ Lees de blog >>

Partou

Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland zegt op RTLnieuws.nl dat het aantrekken van mannen een moeizaam proces is. Van de 3330 werknemers, werken 85 mannen op een bso en 20 mannen op de dagopvang. De 23-jarige Yoran is er één van. Lees hier een interview met hem >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.