Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal banen stijgt, behalve in zorg en kinderopvang

Marianne Velsink
Terwijl er positieve cijfers te melden zijn over het aantal banen in Nederland, ziet het er voor de zorg, welzijn en kinderopvang een stuk minder gunstig uit. Het aantal banen nam in het tweede kwartaal van 2015 toe met 19 duizend. In de welzijnszorg (thuiszorg, gehandicaptenzorg enzovoort) en kinderopvang neemt het aantal banen al twee jaar achter elkaar af.
Aantal banen stijgt
Foto: ANP

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het tweede kwartaal van 2015. Het aantal banen nam in dit kwartaal toe met 19 duizend tot 9,9 miljoen in totaal. Het aantal vacatures steeg met 6 duizend tot 131 duizend.

Werknemersbanen

Het aantal werknemersbanen steeg tot 7,8 miljoen in totaal. Hoewel dat positieve cijfers zijn, zijn dit nog altijd 250 duizend minder banen dan eind 2008 toen het aantal banen van werknemers op recordhoogte stond. De banengroei van zelfstandigen steeg ook, maar veel minder uitbundig. er kwamen in totaal 3 duizend zelfstandigenbanen bij. Één op de vijf banen is een zelfstandigenbaan.

Kinderopvang

Zoals gezegd komt er minder goed nieuws uit de zorg, welzijn en kinderopvangbranche. Het CBS meldt dat het aantal banen in deze branches nu al twee jaar onafgebroken daalt. In totaal gingen er 65 duizend banen verloren. Het meest getroffen zijn de banen in de welzijnszorg, zoals de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, in verzorgingshuizen. De kinderopvang wordt ook al jaren geteisterd door een afname van banen. In de overige zorgtakken was het banenverlies niet zo groot.

Niet alleen de kinderopvang wint als het kabinet definitief besluit 250 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag uit te geven. Het kabinet draagt daarmee ook bij aan hun eigen doelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren. Alleen al in de kinderopvang komen er door de investering 7.000 banen bij. Lees meer >>

Vacatures

Branches waar wel banengroei te zien was, zijn de horeca, handel en het vervoer. In het tweede kwartaal van 2015 kwamen daar 10 duizend banen en nog eens 3 duizend vacatures bij. Het aantal vacatures steeg vooral in de handelsbranche. Maar er zijn ook weer meer vacatures in de bouw. Opvallend genoeg telt de zorg ondanks banenverlies wel veel vacatures. Het CBS concludeert dat vraag en aanbod van arbeid hier niet altijd goed aansluiten.

Vrouwen

In totaal was 6,9 procent van de bevolking werkloos. Dat komt neer op 617 duizend mensen. Het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt blijft volgens cijfers van het CBS stijgen. Ook in de voorafgaande drie kwartalen nam vooral het aantal werkzame vrouwen toe. Deze toename betreft zowel jongeren als ouderen.

Bekijk hier alle cijfers van het CBS >>

1 REACTIE

  1. Het lijkt me niet meer dan logisch dat het aantal banen eerst in andere sectoren stijgt en pas later in de kinderopvang. Als er geen banen bijkomen hoeven de kinderen ook niet naar de kinderopvang. Er komen meer banen bij. Dat is natuurlijk wel goed nieuws voor de kinderopvang alleen nog even wachten op het effect. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.