Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal banen in kinderopvang groeit met 7 procent

mvelsink
Het aantal banen in de kinderopvang groeide in het derde kwartaal van 2018 met 7,1 procent. In de zorg- en welzijnbranche groeide alleen het aantal banen in de geestelijke gezondheidszorg iets harder (7,4 procent).
AdobeStock

Het CBS verzamelt  deze cijfers voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt zorg & welzijn (AZW). Het doel is om de zorg en welzijnbranche hiermee te voorzien van eenduidige en betrouwbare informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De sector wordt breed gedefinieerd. In totaal vallen tien branches onder de noemer zorg en welzijn.

De kinderopvang is hier één van. De groei in het aantal banen steekt, samen met de groei van de ggz met kop en schouders af bij de groei van banen in de andere sectoren. Wel was bijna overal sprake van banengroei. In de verpleging, verzorging, thuiszorg en jeugdzorg steeg het aantal banen ook iets sneller dan het landelijke gemiddelde van 2,5 procent. Alleen in de branche sociaal werk nam het aantal banen af: met 2,6 procent vergeleken met een jaar eerder.

Eén op de zes banen is een baan in de bedrijfstak zorg en welzijn. Het aantal contracturen is gemiddeld 67 procent van de voltijdsaanstelling. Dit is landelijk 75 procent.

Afgelopen zomer begon een groep afgevaardigden van werkgever en werknemers met het arbeidsmarktplatform kinderopvang. Zij zetten het werk voort van arbeidsmarktplatform FCB. Wat is het afgelopen half jaar gebeurd en welke plannen zijn er voor 2019? Lees meer

Bekijk de tabellen op de website van het cbs

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.