
Voor het onderzoek werden zeven kinderdagverblijven in de regio Amsterdam en Rotterdam gestimuleerd om drie maanden extra aandacht aan groente en fruit te besteden. Dit experiment valt onder het project ‘Meer groenten en fruit voor iedereen’ dat wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Het merendeel van de kinderen eet onvoldoende groente en fruit, blijkt onder meer uit consumptiepeilingen van het RIVM. Omdat een groot aantal kinderen één of meerdere dagen op een kinderdagverblijf doorbrengt, is het idee ontstaan om te onderzoeken of juist hier de consumptie gestimuleerd kan worden.
Ananas en mango
Bij de start van het onderzoek aten de kinderen gemiddeld één portie fruit en een derde portie groente. Meer soorten groente en fruit aanbieden, deze vaker aanbieden en kinderen laten experimenteren met deze gezonde tussendoortjes bleken goed inzetbare en effectieve methodes. Die leidden inderdaad tot een hogere consumptie zowel in aantal porties als in aantal soorten. Naast ‘bijzondere’ fruitsoorten zoals ananas en mango zijn op een aantal locaties ook biologische producten meegenomen in het onderzoek. Leidsters hebben op sommige locaties gekozen voor het inlassen van speciale groente- of fruitthema’s, en op meerdere locaties is gewerkt met een kok. Ook het samen koken, zoals smoothies of soep maken, bleek aan te slaan bij de kinderen.
Blijvende aandacht
Een pm’er van één van de zeven locaties vertelt: ‘De kinderen moesten wel even wennen en wilden de groente eerst soms niet eten maar nu is het normaal.’ En een ander: ‘De meesten durven nieuwe dingen te proeven én vinden ze lekker. Wat opviel, was dat de consumptie van groenten en fruit na het experiment iets inzakte. ‘Blijkbaar is blijvende aandacht van leidsters cruciaal om kinderen op het kinderdagverblijf meer groente en fruit te laten eten’, concludeert onderzoeker Marieke Battjes-Fries van het Louis Bolk Instituut.
Biologische groente en fruit
De onderzoekers keken ook of de kinderopvangcentra meer met biologische groente en fruit wilden doen. Maar daar blijkt de prijs toch nog wel een belemmering. Gemiddeld ligt de prijs voor een portie gangbare groente en fruit op €0,38 tegen €0,54 voor biologische producten. Dat verschil wordt kleiner (€0,45) als gewinkeld wordt op kortingen, stellen de onderzoekers. Het onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat met het positieve imago van biologische producten kinderopvangcentra zich meer kunnen profileren als gezond centrum.
Per kinderopvangorganisatie kan één pedagogisch medewerker zich in 2017 gratis laten bijscholen tot coach Gezonde Kinderopvang. Het idee is dat hij of zij dit gedachtengoed vervolgens deelt met collega’s. Lees meer
Lees meer in het rapport ‘Verhogen van groente- en fruitconsumptie bij kinderen in kinderdagverblijven’
Wilt u dit nieuws,dat de invloed van de kinderopvang op een gezond voedingspatroon van jonge kinderen groot is, delen met uw ouders? Dat kan door een korte tekst te downloaden die u zo kunt meenemen in uw nieuwsbrief, op uw website of andere communicatie-uiting. Download de tekst hier